Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

«O προγραμματισμός που υπήρχε, τόσο για τον ανασχηματισμό, όσο και για τις υπόλοιπες πολιτικές κινήσεις, παρά τις διαρροές και τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει αλλάξει», έλεγε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε για το χρόνο του ανασχηματισμού. 

Η κατεύθυνση πάνω στην οποία συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το νέο κυβερνητικό σχήμα, είναι συγκεκριμένη και δεν έχει καμία σχέση με τους σχεδιασμούς προηγούμενων ετών και κυβερνήσεων. Για πρώτη φορά δίνεται βάρος στον ανασχηματισμό της κυβερνητικής πολιτικής, με τα νέα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν αυτή την πολιτική, να έπονται. 

Έτσι, μια πολύ στενή και έμπιστη ομάδα υπό τον πρωθυπουργό, προετοιμάζει το πολιτικό πλαίσιο – «προλειαίνεται το έδαφος για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν στο επόμενο διάστημα», ήταν η χαρακτηριστική φράση στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά στο newpost.gr, ενώ ο μοναδικός που γνωρίζει τα πρόσωπα αλλά και το χρόνο του ανασχηματισμού, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε αυτό τον σχεδιασμό με βάση την αποκωδικοποίηση του μηνύματος των τελευταίων εκλογών, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το στοίχημα που είχε ο ίδιος βάλει και έπιασε οροφή και πως η ΝΔ μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα και να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, αρκεί να διορθώσει τα λάθη και τις αδικίες που έγιναν, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα φορολογικά βάρη.  

Όπως είναι λογικό επειδή όλη αυτή η διαδικασία χρειάζεται μια γερή προεργασία και επειδή ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να μην σύρεται από τις εξελίξεις ή τις απαιτήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο αρχικός σχεδιασμός παραμένει και η ανακοίνωση του ανασχηματισμού δεν πρόκειται να γίνει πριν το Σαββατοκύριακο

Το μυστικό ταξίδι του Γ. Στουρνάρα 

Χωρίς να έχει προαναγγελθεί ο Γιάννης Στουρνάρας, την Τρίτη, μία ημέρα μετά την τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκε στο Παρίσι σε ένα ταξίδι-αστραπή για το οποίο στενοί του συνεργάτες έλεγαν ότι «συνδεόταν με θέματα Ecofin», χωρίς να δίνουν περαιτέρω διευκρινίσεις. 

Ο υπουργός Οικονομικών επέστρεψε στο γραφείο του χθες το μεσημέρι και όπως είναι φυσικό προκάλεσε βροχή σεναρίων για το σκοπό της μετάβασής του στην γαλλική πρωτεύουσα. Για την τύχη του κ. Στουρνάρα πάντως στην κυβέρνηση, υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών, είχε δηλώσει ότι «την διαπραγμάτευση για το χρέος θα την κάνει ο υπουργός Οικονομικών».