Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης 

Για ένα ακόμα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και μια νέα πολιτική εκτροπή που στόχο έχει να κλείσει καυτές πολιτικές υποθέσεις κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενα στο  αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής την στιγμή μάλιστα που  ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κάνει λόγο για στενές επαφές του ιδίου με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργο Μουρούτη. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη με ανακοίνωση της  στις συνέπειες αυτής της κίνησης- που ήρθε χωρίς προηγουμένως να υπάρξει καμία συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- τονίζει. 

«Οι πρώην Πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, ο πρώην και νυν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Ε. Βενιζέλος και πλείστοι Υπουργοί και Υφυπουργοί των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις του Μνημονίου, του PSI, των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ κλπ, που σήμερα έχουν βουλευτική ή/και υπουργική ιδιότητα, θα κοιμούνται (και θα ψηφίζουν) πιο ήσυχοι, αφού θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι παραγράφηκαν οι κατηγορίες που συνδέονται με τις δεκάδες δικογραφίες, που εκκρεμούν στη Βουλή προς εξέταση για την περίοδο 2009-2012.» 

Αναφέρει ακόμα ότι «Θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο ζωντανός κοινοβουλευτικός έλεγχος (επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις) και οι Υπουργοί που θα προκύψουν από τον ανασχηματισμό θα διευκολυνθούν να ξεπουλούν τη χώρα, τις υποδομές της, τις δημόσιες επιχειρήσεις, το φυσικό της πλούτο, τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τις ομορφιές και τις παραλίες της και να ψηφίζουν νέα μέτρα περιορίζοντας τον έλεγχό τους από το Κοινοβούλιο. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει  ότι «Τα κρίσιμα νομοσχέδια, στα οποία αντιδρά όχι μόνον η Αντιπολίτευση, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές, θα εισαχθούν σε Τμήματα (αποτελούμενα από 100 βουλευτές έκαστο), των οποίων η σύνθεση ελέγχεται από την Κυβέρνηση, που μπορεί έτσι να παρεμβαίνει κατασκευάζοντας επίπλαστη εικόνα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την ώρα που η ίδια η κοινωνία έχει πριν από 10 μόλις μέρες αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην ασκούμενη πολιτική και απονομιμοποιήσει την κυβερνητική κοινοπραξία, αναδεικνύοντας το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά πρώτη δύναμη. 

Τέλος επισημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ η συζήτηση στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο Μπαλτάκου, που συνιστά φωτογραφία της παρακρατικής λειτουργίας της Κυβέρνησης Σαμαρά και αποκαλύπτει τα κατάφωρα πλήγματα στη δημοκρατία μέσα από την ίδια αυτήν την παρα-κυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει ούτε επ’ αφορμή της ποινικής δικογραφίας που αφορά τη μαγνητοσκόπηση της σχετικής συνομιλίας. 

Δεν θα μπουν σε συζήτηση, μέχρι τον Οκτώβριο, ούτε τα υπόλοιπα αιτήματα άρσης ασυλίας βουλευτών που εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων η διαβόητη πλέον δικογραφία εις βάρος του κ. Μιχελάκη, που έκανε 4 μήνες να βρει το δρόμο της από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λειτουργεί ως τροχονόμος και ήδη παίρνει παράταση άλλων 4 μηνών.» 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου  ζητά μάλιστα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το κλείσιμο της Βουλής και επισημαίνει ότι μέσα από αυτή την διαδικασία αποκαλύπτεται το τι είδους πρόεδρο της Δημοκρατίας θέλουν να εκλέξουν ολοι μαζί. 

Την ίδια στιγμή τα  στελέχη της Κουμουνδούρου συνδέουν  το κλείσιμο της Βουλής με τον ανασχηματισμό αφού με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι αντιδράσεις των στελεχών των δυο κομμάτων που μένουν έξω από την... μοιρασιά της πίτας. «Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου χρησιμοποιεί τον ανασχηματισμό ως πρόσχημα ότι έλαβε το μήνυμα της ευρωκάλπης λένε οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αλλάζουν οι υπουργοί για να εφαρμόσουν την ίδια ακριβώς πολιτική. Την πολιτική των αποδεδειγμένα καταστροφικών μνημονίων. Την πολιτική των ήδη ψηφισμένων μέτρων που ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί (όπως πχ τη συνέχιση της μείωσης των συντάξεων, αρχίζοντας από τις επικουρικές και την κρατική εγγύηση από 1 Ιαν 15 μόνο της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ ή τη συνέχιση των μαζικών απολύσεων στον δημόσιο τομέα)  την πολιτική των προαπαιτούμενων μέτρων για τις δύο επόμενες δόσεις (όπως πχ την εκποίηση της μικρής ΔΕΗ, τους νόμους για τον αιγιαλό και για τα δάση,  τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τις συντάξεις τους, τη συνέχιση της μείωσης των δαπανών για φαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.). 

Θέλουν να εφαρμόσουν ακόμα την πολιτική των δεσμεύσεων προς την τρόικα για περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων (πχ απελευθέρωση μαζικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα) για συνέχιση της διάλυσης της παιδείας, για συνέχιση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας ακόμη και κόντρα στις αποφάσεις του ΣτΕ όπως πχ στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, για συνέχιση της υπερφορολόγησης με επέκταση του χαρατσιού που ονομάζουν «εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης».