Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Μόνο σαν κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε η είδηση της παραίτησης του γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Για όσους γνώριζαν, η αποχώρησή του από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων είχε ήδη καθυστερήσει, αφού ο ίδιος είχε εκθέσει αρκετές φορές την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος, πάντως, σε δηλώσεις του, αποχαιρετώντας του συντάκτες του ΥΠΟΙΚ, ανέφερε ότι φεύγει «με ψηλά το κεφάλι» και πως «δεν έχει κανένας το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ».

Το χρονικό της αποχώρησης

Τον τελευταίο καιρό οι χειρισμοί του σε θέματα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα είχαν προκαλέσει την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού ο οποίος έφτασε σε σημείο να «αδειάσει» με δήλωσή του τον μέχρι σήμερα γενικό γραμματέα. Τα χτυπήματα ήταν απανωτά αλλά η σταγόνα που φέρεται να ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η κίνησή του να εκθέσει τον πρωθυπουργό σε ότι αφορούσε το ζήτημα του ΦΠΑ των επιχειρήσεων.

Ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί προσωπικά πως από την 1η Φεβρουαρίου θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ οι εταιρείες που κάνουν δωρεές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για φιλανθρωπικό ή κοινωφελή σκοπό. Η μόνη προύπόθεση για την απαλλαγή ήταν τα αγαθά να μην θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και να διανεμηθούν χωρίς αντάλλαγμα.

Η εντολή του Πρωθυπουργού είχε δοθεί και ενώ στο Μαξίμου νόμιζαν ότι η σχετική απόφαση υλοποιείται κανονικά, ο Γιάννης Στουρνάρας ανακάλυψε ότι ο κ. Θεοχάρης δεν είχε υπογράψει μέχρι τα μέσα Μαρτίου τις σχετικές αποφάσεις, εκθέτοντας τον πρωθυπουργό! 

Ταυτόχρονα η συχνή του - αν όχι ολοήμερη- παρουσία στο Twitter είχε σχολιαστεί άπειρες φορές ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη, αφού ο γενικός γραμματέας είχε την συνήθεια να ενημερώνει τους πολίτες για τις εγκυκλίους του υπουργείου, μέσω του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας μάλιστα συχνά και λάθος αναρτήσεις...

Η γενικότερη παρουσία του δεν άρμοζε σε μία θέση κλειδί όπως αυτή που κατείχε και αυτό το γνώριζαν πολύ καλά στο Μαξίμου. Ο χρόνος είχε αρχίσει να μετρά αντίστροφα μέχρι που σήμερα το πρωί το ρολόι μηδένισε. Οι φήμες στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια ότι η παραίτηση του είναι ζήτημα ωρων, φούντωσαν και αργά το μεσημέρι επιβεβαιώθηκαν.

Έπειτα από μία πολύωρη συνάντηση στο υπουργείο οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πως έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Θεοχάρη τον οποίο και ευχαρίστησε για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο ΥΠΟΙΚ. Ο ίδιος, φέρεται να επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, ενώ ο κ. Στουρνάρας του έπλεξε το εγκώμιο...

Όπως ανέφερε, ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.  

«Ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της Κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία  με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα. Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού. Τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και έδειξε την πόρτα εξόδου στον γενικό γραμματέα...