Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Όσο καθυστερεί ο ανασχηματισμός τόσο καθυστερούν και οι υπόλοιπες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν παράλληλα. Εκτός από το πολυπόθητο νέο υπουργικό σχήμα που όσο καθυστερεί η ανακοίνωσή του τόσο καθυστερεί και το κυβερνητικό έργο δεν ανακοινώνονται και μια σειρά άλλων αλλαγών.

Το πρώτο πράγμα που θα ανακοινωθεί παράλληλα με τον ανασχηματισμό είναι η εντολή προς το οικονομικό επιτελείο για την υλοποίηση τριών στόχων. 

Ο πρώτος είναι η άμεση διάθεση του κοινωνικού μερίσματος ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουν εκ μέρους τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις.

Δεύτερον άμεσες ανακοινώσεις για φοροελαφρύνσεις που θα απορρέουν από το μίνι φορολογικό και επιμήκυνση των δόσεων για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Παράλληλα θα ξεκινήσει και
μια συζήτηση με τις τράπεζες για παρόμοιες ρυθμίσεις και στα ιδιωτικά δάνεια που είναι «κόκκινα» αλλά μπορούν εξυπηρετηθούν με επιμήκυνση των δόσεων.

Τρίτον το οικονομικό επιτελείο θα θέσει στοχοχρονοδιάγραμμα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τα χρονικά όρια να τηρούνται πλέον απαρέγκλιτα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου θα δοθούν οδηγίες και προς το υπουργείο ανάπτυξης για την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και για την μείωση ακόμη περισσότερο της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Εξετάζεται επίσης και η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας που θα ασχολείται μόνο με την έκδοση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών χωρίς να χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να μετακινηθούν σε καμία άλλη υπηρεσία.

Επόμενη εντολή προς το ΣΔΟΕ όπου ήδη βρίσκονται  στα σκαριά και νέες προσλήψεις ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι ιδιαίτερα τώρα στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η «προστιμοεπιδρομή» όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο newpost.gr αλλά η επιβράβευση ουσιαστικά των νοικοκυραίων επιχειρηματιών και η άμεση τιμωρία των μπαταχτσήδων.

Παρεμβάσεις προγραμματίζονται και στα υπόλοιπα υπουργεία ενώ θα γίνουν αλλαγές και στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ σε μια προσπάθεια το νέο κυβερνητικό σχήμα να δείξει ότι συνεχίζει με μεγαλύτερη ζέση το έργο που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί τους.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμάται ότι με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση θα δείξει ότι «έχει λάβει το μήνυμα από τους πολίτες και προχωρά στις απαραίτητες αλλαγές και στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου».