Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας καθάρισε (σαν αυγό, που λέει η λαϊκή ρήση) τον Χάρη Θεοχάρη-  εκτός του ότι είναι μια… θεάρεστη πράξη, υποκρύπτει και τις μύχιες σκέψεις του Αντώνη Σαμαρά για τις αλλαγές που θα γίνουν στο ΥΠΟΙΚ με τον ανασχηματισμό.  

Ο Χ. Θεοχάρης ήταν ο Έλληνας που αγαπούσε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο η τρόικα. Ότι και αν ήθελαν τους το προσέφερε στο πιάτο. Σκεφτόταν πριν από αυτούς…  γι’ αυτούς. Το γεγονός είχε πολλάκις εξοργίζει τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, αλλά ο Θεοχάρης ήταν για την τρόικα κάτι σαν ιερή αγελάδα ένα πράμα. Όποτε διατυπώθηκε σκέψη για την αντικατάστασή του, τα γαλάζια μάτια του Τόμσεν γινόταν… κόκκινα. Έκανε λοιπόν και η κυβέρνηση την ανάγκη φιλοτιμία και συνέχισε να συγκατοικεί μαζί του. Έως ότου, παραμονές των ευρωεκλογών, ο ΓΓ Εσόδων έβγαλε την εγκύκλιο για τη φορολόγηση των ομολόγων και σχεδόν ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι τα σπίτια όσων δεν χρωστούσαν στο Δημόσιο, θα μπορούσαν να βγουν σε πλειστηριασμό στο 1/3 της αξίας τους! Τόσο… γίγαντας. Πλέον ούτε ο έρωτας των δανειστών (που φάνηκε και με τις χθεσινές ανακοινώσεις) δεν μπορούσε να τον σώσει.  

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η απομάκρυνση του Χ. Θεοχάρη, για πολλούς αποτελεί την πλέον αδιάψευστη ένδειξη ότι ο Α. Σαμαράς έχει αποφασίσει να ακολουθήσει άλλους δρόμους και να διορθώσει τις αδικίες, όπως έχει και δημοσίως δεσμευτεί πριν και, κυρίως, μετά τις ευρωεκλογές.  

Ταυτοχρόνως όλα δείχνουν ότι η αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών, θα συμπαρασύρει όλο το επιτελείο ώστε το μήνυμα να καταστεί σαφέστερο. Όταν λέμε όλο το επιτελείο, εννοούμε και τον Χρήστο Σταϊκούρα, έστω και αν για κάποιες ώρες το όνομά του είχε ακουστεί για τη θέση του υπουργού.  

Για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να πούμε ότι ο Σταϊκούρας δεν απέτυχε στο έργο που ανέλαβε να διεκπεραιώσει. Μάζεψε τα έξοδα και τις δαπάνες. Αυτό ωστόσο στοίχισε στο προφίλ του, καθώς έδωσε εικόνα «σκληρού» που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή αν οφειλόταν σε «επαγγελματισμό».  

Σε ότι αφορά στον «κορυφαίο του χορού» Γιάννη Στουρνάρα, ορισμένοι διατυπώνουν την άποψη ότι θα έπρεπε να διατηρηθεί στη θέση του προκειμένου να διαπραγματευτεί το χρέος, έστω και αν το υπουργείο έσπαγε στα δύο. Μέχρι και αυτή τη στιγμή, ουδείς πρέπει να στοιχηματίσει κάτι ιδιαιτέρως πολύτιμο υπέρ της απομάκρυνσης Στουρνάρα, έστω και αν  πληροφορίες από εγκυρότατες αναφέρουν ότι επικράτησαν… ψυχραιμότερες απόψεις και στην οδό Νίκης άρχισε η… καταστροφή των εγγράφων…