Μπορεί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να έβγαλαν το "άχτι" τους στο ΚΤΕ Οικονομικών επικρίνοντας την πολιτική που ασκεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όμως στο ΚΤΕ Εσωτερικών όπου ο Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ηλεκρονική διακυβέρνηση το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό και οι κυβερνητικοί βουλευτές μόνο καλά λόγια είχαν για τον υπουργό Εσωτερικών.

"Ευτυχώς που έχουμε και εσάς και μπορούμε να πούμε στο κόσμο ότι αλλάζουμε  το κράτος" του είπαν πολλοί.

Πάντως πέρα από τα καλά λόγια των βουλευτών, το νομοσχέδιο Ραγκούση φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο συναλλάσεται ο πολίτης με το κράτος αφού,

α) καθιερώνει την εξ´αποστάσεως συναλλαγή του πολίτη με το κράτος μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή για οτιδήποτε θέλει ο πολίτης από το δημόσιο, ή το δημόσιο από τον πολίτη.

β) καθιερώνει την προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή η οποία θα αντικαταστήσει σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές  την συμβατική υπογραφή.

γ) καθιερώνει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο μέσα από το οποίο ο πολίτης θα μπορεί μόνος του να παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσής του.

δ) καταργεί το περίφημο μέχρι τώρα "γνήσιο αντίγραφο" και μια σειρά άλλων εντύπων  αφού όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται το κράτος θα υπάρχουν σε βάση δεδομένων και δεν θα χρειάζεται ο πολίτης να τις προσκομίζει ξανά και ξανά.

Και βεβαίως για όλους τους δύσπιστους θα υπάρχει αυστηρή τήρηση των προσωπικών δεδομένων.

Τέλος όπως ανακοίνωσε ο κ.Ραγκούσης το επόμενο διάστημα θα έρθουν στην Βουλή για ψήφιση τα νομοσχέδια για τα Οικονομικά των κομμάτων, για το πόθεν έσχες των πολιτικών , το νέο μισθολόγιο και το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Απόψε κατατέθηκε στη Βουλή από 84 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρόταση για να συζητηθεί στην Ολομέλεια  το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens. Η ημερομηνία της συζήτησης θα οριστεί από τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες βουλευτές είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι εάν δεν κατατεθεί το πόρισμα θα συγκέντρωναν υπογραφές για να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή.