Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Ο ανασχηματισμός ξεκίνησε και μάλιστα από έναν υπερυπουργό. Άλλωστε έτσι χαρακτήριζαν τον Χάρη Θεοχάρη τα κυβερνητικά στελέχη, λόγω του εύρους των αρμοδιοτήτων που είχε, κάθε φορά που έπεφταν πάνω στο τείχος του πανίσχυρου Γενικού Γραμματέα Εσόδων και της ομάδας των νομικών συμβούλων του. 

Η παραίτηση-αποπομπή του κ. Θεοχάρη ουσιαστικά είχε προδιαγραφεί πριν από τις εκλογές, καθώς η δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν μεγάλη για πολλές κινήσεις του που χαρακτηρίζονταν από λάθος timing ή για συγκεκριμένες επιλογές που δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα αντί να λύνουν και στην κυβέρνηση και στους πολίτες. 

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, τόσο κακού χρονισμού, όσο και λάθος επιλογής, ήταν ο χειρισμός των φορολογικών θεμάτων κατά την προεκλογική περίοδο, όπως η εγκύκλιος που εξέδωσε για την αναδρομική φορολόγηση των ξένων επενδυτών που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα, που είχε σαν αποτέλεσμα να ανέβουν τα spread.  

Παράλληλα, όπως του καταλόγιζαν κυβερνητικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα «κοίταζε μόνο τις τσέπες και όχι τους ανθρώπους από τους οποίους έπαιρνε τα χρήματα», ενώ φερνόταν με αλαζονεία καθώς θεωρούσε ότι έχοντας πενταετές συμβόλαιο και τη στήριξη της τρόικας, κανείς δεν μπορούσε να τον αγγίξει. 

Όπως είναι φανερό η απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη, επί της ουσίας σηματοδοτεί τη στροφή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προς μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον πρόδρομο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες αναμένονται από τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.  

Η χθεσινή απόφαση για την απομάκρυνσή του, η οποία ελήφθη από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ιδιαιτέρως συμβολική καθώς η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει ο πρωθυπουργός για σταδιακή μείωση της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα.  

Η προετοιμασία των νέων πολιτικών για την αποκατάσταση των αδικιών που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση συνεχίζεται από τους στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά και σε αυτή τη διαδικασία εντάσσεται και το ταξίδι-αστραπή του Γιάννη Στουρνάρα την Τρίτη στο Παρίσι για το οποίο έγραφε χθες το newpost.gr. 

H επιβεβαίωση για το ταξίδι ήρθε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο οποίος ωστόσο αποσυνέδεσε την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με τη συνάντηση που είχε στη γαλλική πρωτεύουσα ο Γιάννης Στουρνάρας με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πωλ Τόμσεν, τονίζοντας ότι πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα». 

Λίγο αργότερα, αν και αρχικά το διέψευδε, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε επίσης τη συγκεκριμένη συνάντηση «στο περιθώριο επαφών που είχε ο κ. Στουρνάρας στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας με τεχνοκράτες για ζητήματα της ελληνικής οικονομίας», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές της οδού Νίκης.  

Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας πάντως, εισερχόμενος στη Βουλή για να υπογράψει την παραίτηση Θεοχάρη, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών συντακτών για το αν θα αποχωρήσει από τη θέση του δήλωσε «και θέλω και δεν θέλω. Έχω δώσει πάρα πολλά στο Υπουργείο Οικονομικών, να ξέρετε, και θα είναι δύσκολη ημέρα που θα φύγω». Παράλληλα σε ερώτηση για το αν θα είναι ο διάδοχος του Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδας, αρκέστηκε να πει πως «είναι διαφορετική η θέση αυτή».