«Η κρίση ευθέως δεν έχει επηρεάσει την εξωτερική πολιτική, δεν έχει απομειώσει την εθνική κυριαρχία και δεν έχει αλλοιώσει τις ελληνικές στρατηγικές επιλογές» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας της νέας σειράς υποψηφίων ακολούθων πρεσβείας.

«Η κρίση της χώρας είναι τελικά κρίση εθνικής αυτοσυνειδησίας, δεν είναι κρίση μόνο οικονομική, δημοσιονομική, αναπτυξιακή, κοινωνική, ή μια κρίση των δημοκρατικών θεσμών και της νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Είναι κάτι βαθύτερο. Είναι μια κρίση της ταυτότητας της ελληνικής κοινωνίας, της αυτοτοποθέτησής της σε σχέση με την Ευρώπη, σε σχέση με τον κόσμο, αλλά και σε σχέση με την ίδια την εθνική μας ιστορία» σημείωσε.

«Παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση, παρά την ανάγκη του δανεισμού, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας έχει περιοριστεί, η κυριαρχία μας με τη στενή, αυστηρή έννοια του όρου, που συνδέεται με την εξωτερική πολιτική και με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, δεν έχει επηρεαστεί», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «αντιθέτως, έχουμε γίνει πολύ πιο ευαίσθητοι και θα αντιδρούσαμε έντονα –σχεδόν βίαια– εάν κάποιος, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιχειρούσε να επηρεάσει τον σκληρό πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «τα εθνικά μας θέματα, όπως τα ορίζουμε, τα μονίμως δυστυχώς ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις μας με γειτονικές χώρες, όπως είναι η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, είναι ζητήματα που πορεύονται με δυσκολίες, υπογράμμισε και σημείωσε ότι «πουθενά δεν έχουμε εξελίξεις εύκολες, θετικές διά γυμνού οφθαλμού, αλλά γίνεται μια τεράστια δουλειά υποδομής. Αγωνιζόμαστε να θέσουμε σε τάξη όλα τα δεδομένα, να τα κατανοήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο».

Τέλος, σημείωσε ότι ο διπλωμάτης έχει «το δικαίωμα και την υποχρέωση να διατυπώνει τη γνώμη του αυτή προς την πολιτική ηγεσία αλλά η κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα, που είναι υπεύθυνη ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, είναι αυτή που σχεδιάζει και ασκεί την εξωτερική πολιτική» .