Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Τον γρίφο του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μία προσπάθεια να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κοπάσει ο θόρυβος στο εσωτερικό του κόμματος, προσπαθούν να λύσουν στην Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Βενιζέλος θέλησε να αιφνιδιάσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και να κλείσει τα στόματα που άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες ζητώντας ακόμη και αλλαγή ηγεσίας, ανακοινώνοντας πως μέσα στο Φθινόπωρο θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο.

Όμως απέφυγε και δεν το έκανε τυχαία να προσδιορίσει τον χαρακτήρα του κομματικού συνεδρίου. Δηλαδή εάν σ' αυτό θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων και νέου προέδρου, ή εάν θα είναι ένα συνέδριο αρχών που θα επαναπροσδιορίσει την θέση του ΠΑΣΟΚ μέσα στο πολιτικό σκηνικό με επικαιροποίηση των αξιών και των κατευθύνσεών του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την κίνησή του να προκηρύξει συνέδριο προσωρινά καταφέρνει να περιορίσει τις διαφωνίες, καθώς όσοι έβγαλαν «δόντια» τις τελευταίες ημέρες είχαν απαιτήσει ένα συνέδριο του κόμματος να προηγηθεί του ιδρυτικού συνεδρίου της Κεντροαριστεράς (Γεννηματά, Ρέππας, Σκανδαλίδης, Καρχιμάκης, Μωραΐτης).

Όμως το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ανακοίνωσε τι ακριβώς θα γίνει τούς έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις. Διότι εάν τολμήσει την εκλογή οργάνων τότε θα πρέπει άμεσα να οργανωθούν για να τον αμφισβητήσουν και συγχρόνως να αναδείξουν και νέα ηγεσία. Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο προετοιμάζονται εδώ και καιρό οι Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Νίκος Ανδρουλάκης, Φώφη Γεννηματά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ήθελε να προωθήσει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Φίλιππο Σαχινίδη ο οποίος προχθές έδειξε κινητικότητα εμφανιζόμενος στην ομιλία του Σπύρου Λυκούδη για την Κεντροαριστερά.

Όλα αυτά προϋποθέτουν έλεγχο του συνεδρίου, που αυτήν την στιγμή καμία πλευρά δεν φαίνεται να έχει. Άρα όλα θα κριθούν στις συμμαχίες, ανίερες ή μη.