Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Με την ευαγγελική φράση «μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι», σχολίασε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση που επικρατεί τόσο στα κόμματα της συγκυβέρνησης, όσο και σε εκείνα της αντιπολίτευσης. 

Με την προσοχή τους στραμένη όχι σε αυτό καθ αυτό τον ανασχηματισμό, αλλά κυρίως στην ερμηνεία των κινήσεων του πρωθυπουργού, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την επόμενη ημέρα. Το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής και η παραπομπή εξαιρετικά κρίσιμων θεμάτων στα θερινά τμήματα (η σύνθεση των οποίων εξαρτάται απο την νομιμοφροσύνη των βουλευτών της συγκυβέρνησης και κυρίως εκείνων της Ν.Δ) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση τελεί υπο το κλίμα φόβου, επιχειρεί να κλείσει άρον - άρον μέτωπα , και ο ανασχηματισμός-παρωδία τελεί υπό την απόλυτη επιτήρηση της τρόϊκας». 

Δεν διαφεύγει της προσοχής η «εξαφάνιση του πρωθυπουργού», για τον οποίο ισχυρίζονται ότι πλέον « δεν είναι απλώς κρυπτόμενος, αλλά δείχνει σαν να επιθυμεί δια του ανασχηματισμού την αναχώρησή του», αφου όπως εκτιμούν « ο ανασχηματισμός θα είναι ουσιαστικά προεκλογικός». Η «παραίτηση» Χ. Θεοχάρη, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει «το αδιέξοδο της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ, ακολουθώντας την ίδια αδιέξοδη οικονομική πολιτική». Και επιμένουν ότι « η κατάσταση θα χειροτερεύει, αφου και νέο μνημόνιο θα εφαρμόσει και θα προσφέρει στους ... εκλεκτούς της φίλους τα φιλέτα τα οποία έχει ήδη υποσχεθεί». 

Δίνοντας δε ένα τόνο «μαύρου χιούμορ» λένε «θα φαινόταν παράξενο αν στο υπουργείο οικονομικών επέστρεφε ο Ευαγ. Βενιζέλος, ώστε να σηματοδοτηθεί το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης ;». 

Κοινοβουλευτικά στελέχη τα οποία συνομιλούν με βουλευτές της Ν.Δ. διακρίνουν τουλάχιστον «εκνευρισμό» για τους χειρισμούς του Α. Σαμαρά, ενω η στάση τους απέναντι στον ανασχηματισμό περιγράφεται με τη φράση « ας τον κάνει, να τελειώνουμε , να πάμε σε εκλογές». 

Η κινητικότητα, εως σημείου... διάλυσης, που εμφανίζουν τα άλλα κόμματα, προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον όλων στον ΣΥΡΙΖΑ. Αποχωρήσεις ή απειλές αποχωρήσεων ( Β. Οικονόμου ήδη ανεξαρτητοποιήθηκε , Γ. Ψαριανός, Σπ. Λυκούδης απειλούν την ηγεσία ότι θα είναι οι επόμενοι ) απο τη ΔΗΜΑΡ, και η μάχη χαρακωμάτων που έχει ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ προδιαγράφουν ένα ιδιαίτερα θερμό θέρος. «Παρακολουθούμε με προσοχή» διατείνονται στην Κουμουνδούρου, και όσο αφορά τη ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν «θα θέλαμε το σύνολο του κόμματος να κοιτάζει προς την Αριστερά και όχι προς την... Κεντροαριστερά, αφού αυτή ετελεύτησε». Πάντως οι δίοδοι παραμένουν ανοικτοί. 

Οταν δε κοιτάνε προς Χαρ. Τρικούπη μεριά το σχόλιο είναι ότι εκεί «βιώνουν το απόλυτο χάος». Κάτι σαν την ταινία «Ο πόλεμος των Ρόουζ», όπου κανείς πλέον δεν βάζει στοίχημα πόσο θα αντέξει ο Ευαγ. Βενιζέλος στην προεδρία του κόμματος. Χαρακτηρίζοντας διάφορα δημοσιεύματα που φέρουν ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επιδιώκουν τον συγχρωτισμό τους με τον ΣΥΡΙΖΑ «μυθεύματα», εν τούτοις δεν τους διαφεύγει το γεγονός ότι ο Ευαγ. Βενιζέλος «οδηγείται σε παραίτηση». Κάτι που σημαίνει ότι μια πιθανή αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως να ανοίξει μετά κόπων και βασάνων «μια συζήτηση μεταξύ των δύο χώρων, απόλυτα αναγκαία» αλλά που θα απαντά στο κρίσιμο ερώτημα « αν το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος θέλει μια αριστερή στροφή στην πολιτική ζωη του τόπου ή επιθυμεί να παραμείνει προσκολλημένο στη Ν.Δ.». 

Τελικά φαίνεται ότι πιο πετυχημένο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «είμαστε η σταθερά του πολιτικού συστήματος » αποδεικνύεται προφητικό, και το εγγύς μέλλον θα δείξει πόσο αυτό μπορεί να μετατραπεί σε πολιτική κυριαρχία.