Να διασφαλιστεί η ενότητα της ΔΗΜΑΡ και να προχωρήσει το κόμμα συντεταγμένα ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει υπό το βάρος της πρόσφατης εκλογικής καθίζησης. 

Ο κ. Κουβέλης έθεσε εκ νέου την παραίτηση του στη διάθεση της ΚΕ, ενώ πρότεινε να διεξαχθεί συνέδριο το Φθινόπωρο, σύνθεσης και ενότητας, όπως το ονόμασε, και μέχρι τότε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να αποφασίσει, σε συνεδρίασή της μέχρι το τέλος Ιουνίου την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. 

Γι΄αυτό πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, με κατοχυρωμένη την αυτόνομη παρουσία της, να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας με ενεργό συμμετοχή στη προσπάθεια για την συγκρότηση της Κεντροαριστεράς και με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξεκαθαρίσει την ευρωπαϊκή του πορεία, αποκλείοντας ρητά την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ

«Να προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της και με σαφή και σταθερά μέτωπα στη συντηρητική πολιτική και τον λαϊκισμό» είπε ο κ. Κουβέλης και κατέστησε σαφές ότι: «Θα απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, στην Ελιά, στο Ποτάμι, σε ανεξάρτητες προοδευτικές κινήσεις και προσωπικότητες, στον χώρο της Οικολογίας και σε ανένταχτους αριστερούς, για να εξασφαλίσει την ισχυρή παρουσία του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στις πολιτικές εξελίξεις».

Ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε επίσης ότι «..οι Κασσάνδρες προεξοφλούν ήδη το τέλος του εγχειρήματός μας. Το τέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αλλά, για μια ακόμα φορά, θα διαψευσθούν. Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στις εξελίξεις. Θα επουλώσει τις πληγές. Θα κλείσει τα ρήγματα. Θα συμβάλει στην αναγέννηση του τόπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις. Με παρούσα την συλλογικότητα του κόμματος μας».

Ο κ. Κουβέλης ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική ήττα, από το βράδυ των εκλογών, όπως είπε και αυτή η ευθύνη είναι αδιαίρετη για όλη την ηγετική ομάδα. Απάντησε στη κριτική που δέχθηκε ότι η ήττα του κόμματος οφείλεται στην έσοδο και έξοδο από την κυβέρνηση και στην άρνηση να συμπράξει με την κίνηση των 58, λέγοντας ότι ήταν σωστή η απόφαση να μπει στην κυβέρνηση το Ιούλιο του ΄12 γιατί η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και αποχώρησε με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ γιατί η κυβέρνηση είχε εξελιχθεί σε μονοκομματική με συντηρητική ατζέντα. 

Ενώ για τους 58 είπε ότι αποσκοπούσε στη διαμόρφωση νέου πολιτικού φορέα και η απόπειρα τους κατέρρευσε, «κάτω από την ασφυκτική λαβή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που αντιλαμβανόταν τη συνεργασία με όρους λεοντείου εταιρείας».

Άφησε ταυτόχρονα αιχμές κατά στελεχών του κόμματος για τη στάση τους κατά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία: 

«Να αναρωτηθεί ο καθένας μας αν έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, αν ήμασταν σε αυτό το χώρο ενωμένοι, αν ήμασταν αλληλέγγυοι. Φανήκαμε φιλόξενοι σε πρόσωπα με άλλη πολιτική καταγωγή που ήθελαν να δώσουν μαζί μας την εκλογική μάχη».

Και συνέχισε: 

«Ήμασταν όσο άξιζε σε αυτό το χώρο ενωμένοι; Ήμασταν αλληλέγγυοι; Δώσαμε τη μάχη όσο αποτελεσματικότερα μπορούσαμε πέρα από προσωπικές θέσεις;».

Κριτική από τα στελέχη

Κριτική στις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ ασκήθηκε και από τα στελέχη. 

Την πρόταση του για πρωτοβουλίες της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς με την συγκρότησης κοινής Επιτροπής με την Ελιά και το Ποτάμι που θα αναλάβει να διαχειριστεί το εγχείρημα, κατέθεσε ο Σπύρος Λυκούδης.

«Πρόκειται για πρόκληση εθνικής ευθύνης να συμβάλλουμε στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Θα δυσκολευτούμε. Από το καλοκαίρι του 1011 η Κ.Ε προσδιόρισε αυτή τη στρατηγική. Σ΄αυτή επιμένω. Μια τέτοια κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι συμπλήρωμα κανενός. Μόνο αυτοπροσδιοριζόμενη. Δεν συγκροτείς δημοκρατική παράταξη χωρίς να φιλοδοξείς να είναι η ίδια πρωταγωνιστής» υπογράμμισε το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.

«Υπάρχουν υπεύθυνοι και υποχρεούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους όπως αυτοί νομίζουν. Δεν πιστεύω όμως στις ανθρωποθυσίες» επεσήμανε ο κ. Λυκούδης.

Έντονη κριτική στα στελέχη της ηγετικής ομάδας ασκήθηκε από βουλευτές του κόμματος. Ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε λογοδοσία απ όσους έλαβαν και χειρίστηκαν τις αποφάσεις μιλώντας για ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών και αναρωτήθηκε αν η ΔΗΜΑΡ θα γίνει από κόμμα του Κουβέλη, κόμμα συλλογικών διαδικασιών. 

Ο Θωμάς Ψύρρας ανέφερε ότι είναι «σόλοικο» να αναλαμβάνει ο πρόεδρος την ευθύνη να παραιτείται κι άλλοι όχι. Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου χωρίς εκ των προτέρων δεσμεύσεις με όσους ενδιαφέρονται για την διατύπωση μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Ο δε Γιώργος Κυρίτσης μίλησε για κλειστή ομάδα και παρεούλες που έπαιρναν τις αποφάσεις ενώ ζήτησε διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.