Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Την Πέμπτη, 29 Μαϊου, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σήκωσε για πρώτη φορά το τηλέφωνο, από το Μάιο του 2012, και επικοινώνησε με το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου

Στο στενό κύκλο συνεργατών του Πρωθυπουργού, η πρωτοβουλία της πρώην Υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε αίσθηση. «Τι θέλει και ζητά τώρα συνάντηση;» ήταν το σχόλιο – απορία μεταξύ αυτών που γνωρίζουν τις ψυχρές σχέσεις των δύο πλευρών εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. 

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Η Μπακογιάννη είχε κάνει το πρώτο βήμα, ο ίδιος δεν μπορούσε παρά να ανταποκριθεί. 

Άλλωστε, όπως της είπε και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο γραφείο του στη Μουρούζη, «μαζί είμαστε... θέλω τη βοήθειά σου». Η Ντόρα έδειχνε διάθεση να σπάσει τον πάγο, ο δε Σαμαράς έχει ανάγκη να δείξει ότι η παράταξη πορεύεται ενωμένη. Εξ ου και οι διαρροές για εις βάθος συζήτηση με τον Κώστα Καραμανλή, το προηγούμενο βράδυ, στο σπίτι του Αχιλλέα, που όμως μάλλον απέχουν από όσα πραγματικά έγιναν. 

Η συζήτηση Σαμαρά – Μπακογιάννη, όπως ισχυρίζονται όσοι έχουν γνώση των όσων ειπώθηκαν, έμοιαζαν με παρτίδα σκάκι. Και οι δύο έκαναν τις κινήσεις τους, ωστόσο φρόντισαν αφενός να μην αφήσουν ακάλυπτα τα νώτα τους, αφετέρου να μην αναλάβουν την οποιαδήποτε δέσμευση. 

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις, το πρόγραμμα, τον ανασχηματισμό, το νέο διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, το νέο Επίτροπο... σε θέλω δίπλα μου με τις γνώσεις και την εμπειρία σου ως Υπουργού» φέρεται ειπών ο κ. Σαμαράς, κάνοντας άνοιγμα προς την πλευρά Μητσοτάκη. 

Ωστόσο, επί της ουσίας του κυβερνητικού ανασχηματισμού ελάχιστα ειπώθηκαν. Ο Σαμαράς δεν έδωσε στίγμα αξιοποίησης της Μπακογιάννη στην κυβέρνηση που πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Και η ίδια δεν επεδίωξε να μάθει περισσότερα. Άλλωστε, για την Μπακογιάννη πρώτος στόχος εξακολουθεί να παραμένει η Κομισιόν. Θεωρεί ότι διαθέτει το «βαρύ» όνομα που απαιτεί η θέση, επαφές με το εξωτερικό διαθέτει όπως και πολλά κέντρα που ήδη πιέζουν την κυβέρνηση Σαμαρά ώστε να την προτείνει για τη νέα Επιτροπή. Εκτιμά, δε, ότι τυχόν συμμετοχή της θα εξασφαλίσει για την Ελλάδα ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο, που ουδείς άλλος μπορεί να επιτύχει. 

Και η αλήθεια είναι ότι η κ. Μπακογιάννη, στο γραφείο της Μουρούζη, επιχείρησε να δει τις διαθέσεις του Πρωθυπουργού. Άλλωστε, στο παρασκήνιο διακινείται η πληροφορία πώς η θέση στην Κομισιόν περιλαμβάνεται στη συμφωνία των δύο πλευρών, βάσει της οποίας δρομολογήθηκε η επιστροφή Μπακογιάννη στη Ν.Δ. πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Ωστόσο, ο Σαμαράς δεν δεσμεύθηκε. Ενεργοποίησε τη δική του εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις που έχει διαχειριστεί, ως Υπ. Εξωτερικών και Πρωθυπουργός, και απέφυγε ο,τιδήποτε θα συνιστούσε οριστική απάντηση στο ζήτημα. 

Όλα παραμένουν ανοιχτά. Άλλωστε, πλην των πολιτικών διαφορών – που πάντως ουδέποτε αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα στην πολιτική – στο Μαξίμου συνυπολογίζουν και μία ακόμη παράμετρο που δεν αποφεύγουν να τη θέσουν στη συζήτηση: το γεγονός πώς είτε στην κυβέρνηση είτε στην Επιτροπή, ενδεχόμενη αξιοποίηση Μπακογιάννη θα οδηγούσε στο πρωτοφανές τρία μέλη της ίδιας οικογένειας (Ντόρα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Μπακογιάννης) να διατηρούν ταυτόχρονα υψηλές θέσεις ευθύνης...