Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Με αργά, σταθερά, αλλά και μυστικά βήματα, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζει αλλαγές στην κυβέρνηση και στο κόμμα, που θα αναδιατάξουν τους εσωτερικούς συσχετισμούς και θα αλλάξουν τους ρόλους προσώπων και τάσεων με το βλέμμα στο μέλλον.

Η επιδίωξη είναι απλή και αυτονόητη: θέλει σε σύντομο χρόνο να έχουν αμβλυνθεί όσες αντιθέσεις παρέμειναν και να συνδεθεί ο ίδιος με όλο το φάσμα των στελεχών. «Θέλει να έχει και προσωπικές σχέσεις με όλους», κατά τη διατύπωση συνεργάτη του. Σε αυτή τη λογική εντάσσονταν και οι τελευταίες συναντήσεις του με Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρη Αβραμόπουλο, κ.α.

Οι πρώτες ενδείξεις ότι βαίνουμε προς τη διαμόρφωση ενός εσωκομματικού τοπίου στο οποίο «θα βαρύνει και η ανθρώπινη επικοινωνία» είναι ορατές: ανοίγματα σε όσους δεν τον υποστήριξαν, σύσφιγξη προσωπικών σχέσεων με υπουργούς, χέρι φιλίας σε δύσπιστα κομματικά στελέχη.

Σε αυτά τα πλαίσια πολλά πράγματα στη ΝΔ είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι ήταν, π.χ., πριν από ένα μήνα. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι σαφές ότι έχει επιδράσει. Ο Πρωθυπουργός λέγεται ότι «επιθυμεί πλέον και ανθρώπινη επικοινωνία» με στελέχη του κόμματός του στα οποία αναγνωρίζει υψηλή θεωρητική κατάρτιση και ευρύτερη κουλτούρα.

Αν όλα αυτά δεν συνιστούν έκπληξη, αυτό δεν σημαίνει ότι εκπλήξεις δεν θα υπάρξουν. Και αυτό θα φανεί και στον επικείμενο ανασχηματισμό. Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρηθεί να αλλάξει και ο Αντώνης Σαμαράς θα θελήσει να αναδειχθεί εμφανώς σε αυτό που επεχείρησαν να του καταλογίσουν ορισμένοι ότι «δυσκολεύεται» να είναι: «πρόεδρος όλης της ΝΔ».

Σημαντικό ρόλο επ' αυτού φαίνεται να έχουν διαδραματίσει ορισμένοι συνεργάτες του που δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, αλλά τους συμβουλεύεται πάντα και ορισμένοι άλλοι που δεν επηρεάζονται από τις εντάσεις της τρέχουσας κομματικής και κυβερνητικής δραστηριότητας και βρίσκονται εκτός Μαξίμου.

Ένα πεδίο στο οποίο θα δοκιμασθούν κατ' αρχήν οι νέες σχέσεις που διαμορφώνει ο Αντώνης Σαμαράς στο εσωτερικό της ΝΔ είναι η αξιοποίηση των μεσαίων και ανώτερων στελεχών και στις αλλαγές που θα γίνουν στον κρατικό μηχανισμό εκτός από την κυβέρνηση.