Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Η μακροημέρευση της Ελιάς, γίνεται, μέρα με τη μέρα, ταυτόσημη με την μακροημέρευση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Καθημερινά οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θέτουν θέμα ηγεσίας πληθαίνουν και η ατμόσφαιρα στη Χαριλάου Τρικούπη βαραίνει.

Όλοι γνωρίζουν ότι ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που έχει εκστομίσει ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν η πρόσφατη δήλωση στη Deutsche Welle σχετικά με την κεντροαριστερά, μια δήλωση που έδωσε την εντύπωση ότι δεν απορρίπτει τα σχέδια Βενιζέλου, αλλά υπέκρυπτε όπως αποδείχθηκε υστεροβουλία. «Έχοντας μια πορεία μέσα σ΄ αυτόν τον χώρο, αγώνων και προσπαθειών, είμαι πάντα έτοιμος να συμβάλω και να βοηθήσω ώστε αυτός ο χώρος να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί και να έχει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος», είπε ο Γ. Παπανδρέου και λίγες μέρες αργότερα, άρχισαν τα όργανα.

Ο Ρέππας, ο Σκανδαλίδης, ο Χρυσοχοΐδης, η Φώφη, ο εκ των «κηπουρών» Γερουλάνος, ο Καρχιμάκης, η Μπατζελή, ο Μωραΐτης, ακόμα και ο Συμεών Κεδίκογλου, και πρώτος από όλους ο Δρούτσας, έθεσαν θέμα ηγεσίας ασκώντας κριτική στις επιλογές της και ορισμένοι δεν δίστασαν να δηλώσουν «είμαι ΠΑΣΟΚ όχι Ελιά».

Φυσικά και δεν μπορεί να ποδηγετήσει όλους αυτούς ο Γιώργος. Άντε ο Σκανδαλίδης, ο Χρυσοχοΐδης, η Φώφη, να έχουν προσωπικούς λόγους. Άντε ο Καρχιμάκης να συνεχίζει την πολιτική που άρχισε με τους «75» ώστε να αντιστρέφει τους χαρακτηρισμούς περί 5ης φάλαγγας και η Μπατζελή να παραμένει (πολιτικά) αντίπαλος του Βενιζέλου. Αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει ότι την ώρα που ο ίδιος δηλώνει πρόθυμος να «ποτίσει» την Ελιά, εν αγνοία του, οι «κηπουροί» Γερουλάνος και Δρούτσας την «κλαδεύουν» συστηματικά και μαζί με αυτή και τον Βενιζέλο; Και ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ο Μωραΐτης δεν μπήκε στον κόπο καν να ενημερώσει τον Γιώργο; Από τους παροικούντες τη Χαρ. Τρικούπη, ουδείς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου έχει βάλει σε τροχιά την προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Ευ. Βενιζέλου προκειμένου στο Συνέδριο, που θα γίνει πριν το Συνέδριο της Ελιάς, να επανακτήσει το… κληροδότημα, με ένα άλλο αρχηγό, ο οποίος θα του είναι απολύτως πιστός και θα διασφαλίζει την υστεροφημία του και την… ησυχία του.

Όσο για τις καλές προθέσεις που εξέφρασε έναντι της Κεντροαριστεράς, εκτιμάται ότι πρόκειται για το τυράκι που θα οδηγήσει (πίσω) στη φάκα ή στο μαντρί αν θέλετε, τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι μετοίκησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι στη Χ. Τρικούπη πιστεύουν ότι είναι πρόθυμοι να γυρίσουν αν ανεμίσουν (στα λόγια) κάποια επαναστατικά λάβαρα…