current views are: 1

8 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση15:36

Τα σενάρια για το υπουργείο οικονομικών είναι αρκετά και τα ονόματα ακόμη περισσότερα

Με το τηλέφωνο κοιμούνται και με το τηλέφωνο στο χέρι ξυπνούν οι υπουργοί της κυβέρνησης εν όψει ανασχηματισμού. Μέχρι στιγμής πάντως μάταια περιμένουν καθώς ουδείς έχει ενημερωθεί για τιμές του θέση και τα νέα του καθήκοντα. 

Δημοσίευση 15:36’
αρθρο-newpost

Με το τηλέφωνο κοιμούνται και με το τηλέφωνο στο χέρι ξυπνούν οι υπουργοί της κυβέρνησης εν όψει ανασχηματισμού. Μέχρι στιγμής πάντως μάταια περιμένουν καθώς ουδείς έχει ενημερωθεί για τιμές του θέση και τα νέα του καθήκοντα. 

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Με το τηλέφωνο κοιμούνται και με το τηλέφωνο στο χέρι ξυπνούν οι υπουργοί της κυβέρνησης εν όψει ανασχηματισμού. Μέχρι στιγμής πάντως μάταια περιμένουν καθώς ουδείς έχει ενημερωθεί για τις νέα του θέση και τα νέα του καθήκοντα. 

Ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες και όπως και την προηγούμενη φορά τα τηλεφωνήματα θα γίνουν μια δυο ώρες νωρίτερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον υπουργό επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Ο γρίφος

Τα σενάρια για το υπουργείο Οικονομικών είναι αρκετά και τα ονόματα που έχουν παίξει ακόμη περισσότερα .Το μόνο δεδομένο,αν μπορεί κανείς να μιλήσει για δεδομένα,  είναι ότι ο Γιαννης Στουρναρας αποχωρεί και θα αναλάβει καθήκοντα κεντρικού τραπεζίτη.

Για τη θέση του ακούγονται τρία σενάρια:

Πρώτο: Υπουργός Οικονομικών να αναλάβει ο ίδιος ο Αντωνης Σαμαρας με υφυπουργούς τους κ.κ. Σταϊκούρα και Μαυραγαννη αλλά και τον Φίλιππο Σαχινιδη.

Με αυτόν τον τροπο και οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι η οικονομία περνά στα χέρια του πολιτικού που εμπιστεύονται πιο πολύ και στο ΠΑΣΟΚ σταματούν αυτόματα οι γκρίνιες και οι διαφωνίες για το πρόσωπο του τσάρου της οικονομίας.

Δεύτερο: Υπουργός Οικονομικών ο Νίκος Δένδιας και αναπληρωτές οι ίδιοι που είναι και τώρα . Η περίπτωση Δένδια αν επιλεγεί, ικανοποιεί τον Βενιζέλο αφού είναι μετριοπαθής και έχει καταγράψει εξαιρετικό έργο στο προηγούμενο υπουργείο ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι ο κ.  Δένδιας έχει ερείσματα στα ισχυρότερα οικονομικά κέντρα του εξωτερικού.

Τρίτο:Υπουργό Οικονομικών τον νυν αναπληρωτή Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος είναι απόλυτος γνώστης όλων των θεμάτων του υπουργείου και δεν θα χρειαστεί χρόνος για να ενημερωθεί. Ο κ Σταϊκούρας δεν έχει τριβές και διαφωνίες με το ΠΑΣΟΚ ενώ έχει επιτελέσει θετικό έργο στον τομέα των εσόδων.

Σε αυτά τα τρία σενάρια προστέθηκε την Κυριακή το μεσημέρι ένα ακόμη που ήθελε διεθνούς φήμης ομογενή οικονομολόγο που διαμένει στις ΗΠΑ  να αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο είτε στην κυβέρνηση είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο λόγος για τον Νικόλα Οικονομίδη ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό και πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα. 

Με λυμένο τον γρίφο στο υπουργείο Οικονομικών τα υπόλοιπα Υπουργεία θα είναι πιο εύκολο να μοιραστούν. Στο υπουργείο Ανάπτυξης όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στα χέρια της ΝΔ και ενδεχομένως να μην υπάρξει αντικατάσταση του Κωστή Χατζηδάκη ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν κάποιες αλλαγές στις αρμοδιότητες των υφυπουργών οι οποίοι μάλλον θα αντικατασταθούν . Το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου που έπαιξε πολύ δυνατά για το συγκεκριμένο υπουργείο δεν ισχύει πλέον . Ο Ανδρεας Λοβερδος όπως όλα δείχνουν θα είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη θέση του κ.Τσαυταρη.

Υπουργείο με πολλές μνημονιακες υπόχρεωσεις αυτό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πιθανή μετακίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από αυτό το υπουργείο και μετακίνησης του στο Παίδειας ή το Υγείας δημιουργεί μια κενή θεση που μάλλον θα καταληφθεί απο τον Μάκη Βορίδη.

Τριβές δημιουργήθηκαν στο υπουργείο παίδειας με αποτέλεσμα ο Κώστας Αρβανιτόπουλος να θεωρείται ήδη εκτός κυβερνητικού σχήματος .

Ερωτήματα προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες και η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τις πληροφορίες να θέλουν τη θέση του κ.  Κεδίκογλου να καταλαμβάνει είτε η εκπρόσωπος της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου είτε ένας μετριοπαθής δημοσιογράφος. Ωστόσο οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται και ο Σίμος Κεδίκογλου θα παραμείνει στη θέση του. 

Καραμπόλα ενδέχεται να έχουμε μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Ναυτιλίας με μια ενδεχόμενη μετακίνηση του Πάνου Παναγιωτοπούλου στο συγκεκριμένο υπουργείο. Για το Πολιτισμού έχει ακουστεί έντονα το όνομα του Άρη Σπηλιωτόπουλου

Αν τελικά υπουργός Οικονομικών είναι ο Νίκος Δένδιας τότε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα μετακινηθεί ο Γιάννης Μιχελάκης χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για τον αντικαταστάτη του στο υπουργείο Εσωτερικών. 

Αμετακίνητοι μέχρι στιγμής είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος,  ο Χαράλαμπος Αθανασίου,  η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Γιάννης Βρούτσης. 

Οι τελευταίες πληροφορίες αποκλείουν επίσης είσοδο της κ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση ωστόσο είπαμε……τα τηλεφωνήματα θα τα κάνει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαρας….επομένως όσοι γνωρίζουν τον πρωθυπουργό ξέρουν ότι οι εκπλήξεις είναι ένα απο τα δυνατά του σημεία. 


σχετικα αρθρα