Γράφει ο  Ορέστης Αποστολόπουλος

Το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε περιδίνηση. Οι ορέξεις πολλών στελεχών άνοιξαν και το μέλλον προβλέπεται δύσκολο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει έτοιμος να πει τα πράγματα με το όνομα τους για εκείνους που κατά τον ίδιο αποτελούν την 5η φάλαγγα εντός του κόμματος.

Πάντως, ήδη το θέμα ηγεσίας έχουν βάλει αρκετά στελέχη . Ωστόσο η πετυχημένη στρατηγική Βενιζέλου με το εκλογικό δίλημμα να πετυχαίνει στο στόχο του δημιούργησε αμηχανία στους επίδοξους αμφισβητίες που ήταν έτοιμοι να θέσουν θέμα από το βράδυτων εκλογών.

Οι εκτιμήσεις είναι πως για αρχή θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον 8 στελέχη.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο γραμματέας του κόμματος εξελέγη ευρωβουλευτής. Το δίκτυο στελεχών που έχει αναπτύξει από την περίοδο που ήταν γραμματέας της νεολαίας είναι μεγάλο. Το βασικό ατού του είναι ο κομματικός μηχανισμός αλλά και το γεγονός πως αμέσως χάραξε διακριτή γραμμή για το ΠΑΣΟΚ , το οποίο προτείνει να είναι απέναντι και από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ .

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Παλαιός φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη. Πριν από λίγο καιρό κάποιοι μιλούσαν για το επόμενο ισχυρό δίδυμο του κόμματος . Στην πορεία τα πράγματα στράβωσαν όπως και η σχέση των δύο. Ο κος Κωνσταντινόπουλος έχει και εκείνος με τη σειρά του αναφορές στο μηχανισμό του κόμματος και πολλοί στοιχηματίζουν πως αν ο κος Βνειζέλος αποφασίσει να αποχωρήσει ο κος Κωνσταντινόπουλος θα βγει μπροστά.

Φώφη Γεννηματά

Η κόρη του Γιώργου Γεννηματά είναι από τα ισχυρά φαβορί για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι γεννηματικοί του ΠΑΣΟΚ που αποτελούν ισχυρή ομάδα στο κίνημα θεωρούν πως έτσι θα αποκατασταθεί η ιστορική σειρά , καθώς αν ο Γιώργος Γεννηματάς δεν έφευγε από τη ζωή εκείνος θα ήταν ο διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου. Η κα Γεννηματά είναι γενικά από τους δημοφιλείς πολιτικούς και απευθύνεται σε ευρύ ακροατήριο.

Μιχάλης Χρυσοχοίδης

Ο υπουργός υποδομών βγήκε και εκείνος μπροστά πριν από τις ευρωεκλογές λέγοντας πως πρέπει να συζητηθούν τα πάντα, ακόμη και το θέμα της ηγεσίας.

Και ο κ. Χρυσοχοίδης είναι πρώην γραμματέας του κόμματος και ο πρώτος που τόλμησε να μιλήσει για αλλαγή ονόματος και συμβόλων και έπεσαν όλοι να τον φάνε Είναι βέβαιο πως αν κινηθεί προς την ηγεσία ένα κομμάτι του εκσυγχρονιστικού μπλοκ θα τον στηρίξει.

Κώστας Σκανδαλίδης

Επίσης πρώην γραμματέας. Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Πιστεύει πως ο κος Βενιζέλος έχει ακόμη μία ευκαιρία να ανατάξει το κόμμα. Είναι θετικός στην προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ . Ο κος Σκανδαλίδης που έχει ισχυρά ερείσματα στην Κ.Ο του κόμματος θα μπορούσε να είναι , για αρκετούς ο μεταβατικός πρόεδρος που θα σώσει το ΠΑΣΟΚ από την εξαέρωση.

Θάνος Μωραίτης

Είναι παπανδρεικός και δεν το κρύβει. Βγήκε μπροστά και ευθέως αμφισβήτησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας πως χρειάζεται νέα ηγεσία. Είναι έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία. Έχει πολλούς πολιτικούς φίλους ανάμεσα στους οποίους και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Επιθυμεί να κινητοποιήσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Είναι φίλος με το Φίλιππο Σαχινίδη

Φίλιππος Σαχινίδης

Ο Λαρισαίος μπήκε στην πολιτική εξαιτίας του Κώστα Σημίτη . Επιθυμεί να υπάρξει και πάλι ως πλειοψηφικό ρεύμα ο ελληνικός σοσιαλισμός. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε υπάρξει προσέγγιση και με το βενιζελικό μπλοκ . Και ο κος Σαχινίδης έχει πολλές αναφορές στο παπανδρεικό στρατόπεδο ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τα περισσότερα στελέχη του κόμματος. Εσχάτως έχει μπει στο «μάτι» του κου Βενιζέλου. Δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία με το Θάνο Μωραίτη για να διεκδικήσει ένας εκ των δύο την ηγεσία του κόμματος όποτε τεθεί το θέμα. Πολλοί στοιχηματίζουν πως θα είναι από τα φαβορί.