current views are: 3

9 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση05:55

Ανασχηματισμός εκπλήξεων από Σαμαρά και το στοίχημα για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Ο χρόνος του ανασχηματισμού μπορεί να προεξοφλήθηκε και, συνεπώς, η κυβέρνηση έχασε κάθε δυνατότητα αιφνιδιασμού. 

Δημοσίευση 05:55’
αρθρο-newpost

Ο χρόνος του ανασχηματισμού μπορεί να προεξοφλήθηκε και, συνεπώς, η κυβέρνηση έχασε κάθε δυνατότητα αιφνιδιασμού. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ο χρόνος του ανασχηματισμού μπορεί να προεξοφλήθηκε και, συνεπώς, η κυβέρνηση έχασε κάθε δυνατότητα αιφνιδιασμού. 

Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να κερδίσει με τις επιλογές του την προσοχή των πολιτών στο νέο κυβερνητικό σχήμα και μέσω αυτού το στοίχημα της ανατροπής των πολιτικών δεδομένων που διαμόρφωσε η κάλπη των ευρωεκλογών.

Και μόνον η αστείρευτη σεναριολογία για το πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών αρκεί προκειμένου να καταδείξει ότι τουλάχιστον το πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών, που θα διαδεχτεί τον Γιάννη Στουρνάρα, θα συνιστά έκπληξη. Ίσως, μάλιστα, είναι και η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσο λίγες επιβεβαιωμένες αλλά και τόσες πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες για το περιεχόμενο των αλλαγών. Άλλωστε και τα δεδομένα μεταβάλλονταν συνεχώς. Έτσι, από εκεί που ο καθηγητής Νίκος Οικονομίδης εμφανιζόταν να έχει καπαρώσει τη θέση, άλλες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνουν τη μέχρι πρότινος βεβαιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, μετά και τις χθεσινές διαδοχικές συσκέψεις του Πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες (Σταμάτης, Λαζαρίδης, Μπούρας, Μουρούτης, Παπασταύρου), η εικόνα για τη νέα κυβέρνηση που θα ανακοινωθεί είναι η εξής:

  • Για το Υπουργείο Οικονομικών, το όνομα του κ. Οικονομίδη είναι το όνομα έκπληξη αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Στο επιτελείο θα παραμείνει ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ως αναπληρωτής Υπουργός, από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά. Ως προς το διάδοχο του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος οδεύει στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο πέπλος μυστηρίου εξακολουθούσε ενώ το Μαξίμου διέψευδε ενδεχόμενη υπουργοποίηση του Χρύσανθου Λαζαρίδη.
  • Δεδομένη θέση στην κυβέρνηση, όχι όμως και στο Υπoυργείο Δημοσίας Τάξεως, έχει ο κ. Νίκος Δένδιας
  • Εντός σχήματος και, πιθανότατα, στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα παραμείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Δεδομένος υπουργός Άμυνας είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πιθανά με την ίδια παρτενέρ την κ. Φώφη Γεννηματά
  • Στο σχήμα παραμένει και η Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία, μεταξύ άλλων, θεωρείται επιτυχημένη στο υπουργείο Τουρισμού
  • Ζήτημα αποτελεί το υπουργείο Υγείας, όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης ναι μεν θεωρείται επιτυχημένος, ωστόσο η ένταση στο χώρο είναι μεγάλη. Εξάλλου, δεν αποκλείεται η τύχη Γεωργιάδη να κριθεί από τη συμμετοχή ή μη του Μάκη Βορίδη στο σχήμα (και τούμπαλιν) καθώς σύμφωνα με μία εκδοχή και οι δύο, μαζί, δεν χωρούν.

Από εκεί και πέρα, οι αλλαγές, μετακινήσεις και αποχωρήσεις θα κυριαρχήσουν.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν αποκλείεται να αλλάξει πόστο, ενώ για λόγους ανανέωσης και όχι μόνον στην έξοδο βρίσκονται ή έχουν σημαντικές πιθανότητες μετακίνησης οι Αθανάσιος Τσαυτάρης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Μιχελάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών και δεν αποκλείεται να βρεθούν εκτός σχήματος και οι δύο… Κεδίκογλου. Ο Συμεών, του ΠΑΣΟΚ, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο Σίμος, της ΝΔ, αν υλοποιηθεί η σκέψη θέση κυβερνητικού εκπροσώπου να αναλάβει ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος


σχετικα αρθρα