Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Παραμένει στο «τιμόνι» της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Φώτης Κουβέλης, αφού η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος αποφάσισε να μην γίνει αποδεκτή η παραίτησή του, όμως κάθε άλλο παρά περίοδος γαλήνης περιμένει την Αγίου Κωνσταντίνου.

Οι καθοριστικές εξελίξεις μεταφέρονται στο έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου (12-14 του μήνα) όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ. Μέχρι τότε, όμως, μεσολαβεί ένα πολύ μεγάλο -πολιτικά- χρονικό διάστημα που θα δείξει τις προθέσεις των αμφισβητιών της ηγεσίας, των οποίων η αντίδραση παραμένει προς το παρόν, γρίφος.

Στην φορτισμένη ομιλία του, ο κ. Κουβέλης μίλησε για συνέδριο «ενότητας» και όχι «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», όμως είναι αμφίβολο εάν έχουν την ίδια άποψη όλα τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου. Γρηγόρης Ψαριανός και Ανδρέας Παπαδόπουλος έλαμψαν δια της απουσίας τους από τη διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. λίγες ώρες μετά την ανεξαρτητοποίηση του Βασίλη Οικονόμου. Ο κ. Ψαριανός εξάλλου, όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε επιτεθεί ανοιχτά στον κ. Κουβέλη με δημόσιες δηλώσεις του.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όμως δεν διατήρησε παθητική στάση, αφού έριξε «καρφιά» προς πάσα κατεύθυνση και συγκεκριμένα σε όσους απειλούν με αποχώρηση -«φωτογραφίζοντας» και τον κ. Ψαριανό-, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούν να λειτουργούν τα κόμματα με την αλαζονεία της κάθε προσωπικής άποψης», καλώντας παρ' όλα αυτά τα στελέχη του κόμματος να παραμείνουν με στόχο την ανάκαμψη.

Ο Σπύρος Λυκούδης στην ομιλία του στο Γκάζι την περασμένη εβδομάδα, αλλά και το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή, ζήτησε άνοιγμα της ΔΗΜΑΡ σε «Ελιά» και «Ποτάμι» με στόχο μία «αυτοπροσδιοριζόμενη κεντροαριστερά» που «δεν θα λειτουργεί ως συμπλήρωμα», με τον Φ. Κουβέλη να απαντάει εμμέσως ότι «ότι η πρόταση για τη συγκρότηση μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή η αντίθετη άποψη προς την Κεντροαριστερά. Σημαίνει ότι θα έχουμε τις δικές μας προτάσεις». Η Μεταρρυθμιστική Τάση του κόμματος, σε χθεσινή ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «παρακμιακές διαδικασίες» και για κλίμα «που το μόνο που δεν το χαρακτήριζε ήταν η σοβαρότητα και η ευθύνη για το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα». Ο κ. Λυκούδης, σήμερα απέκλεισε αποχώρηση από την ΔΗΜΑΡ λέγοντας «μέχρι τον Σεπτέμβριο θα παραμείνω στο κόμμα μου, για να δω τι θα γίνει».

Με βάση τις αποφάσεις του οργάνου του κόμματος, απομένει να φανεί ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που αμφισβήτησαν τις επιλογές Κουβέλη, ζητώντας την παραίτησή του, όπως ο κ. Ψαριανός. Ο τελευταίος, πάντως, χθες, λιγο μετά την συνεδρίαση έδειξε τις προθέσεις του με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Χωρίς να κάνει αναφορά σε ονόματα και «καταστάσεις» έγραψε, μεταξύ άλλων ότι «η βλακεία είναι ανίατη. Μυαλό δεν πουλάνε ούτε στα θρανία ούτε στη λαϊκη. Ή το 'χεις ή σου λείπει, και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει. Το φάρμακο κατά της βλακείας δεν έχει ακόμα βρεθεί. Όσο πιθανό είναι να βγάλει ο μονόχειρας καινούργιο χέρι άλλο τόσο πιθανό είναι να βάλει μυαλό το ντουβάρι». 

Το σίγουρο είναι ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες η πολιτική συγκατοίκηση μάλλον είναι ιδιαίτερα «άβολη».

Θα υπάρξουν νέες εξελίξεις μέσω αποχωρήσεων ή θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου; Χωρίς αμφιβολία, το «καζάνι» της Αγίου Κωνσταντίνου θα συνεχίσει, σε κάθε περίπτωση να «σιγοβράζει». Οι ήρεμες μέρες, μετά τον καταποντισμό των ευρωεκλογών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.