Ικανοποίηση επκρατεί στο ΠΑΣΟΚ για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει σε «άτυπο σχόλιο», το ΠΑΣΟΚ διατήρησε την αναλογία της συμμετοχής του στο νέο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς να υπολογίζεται η παρουσία του κ. Βενιζέλου.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται, διατηρεί σε επίπεδο υπουργού τα υπουργεία Εξωτερικών (Ευ. Βενιζέλος), Περιβάλλοντος (Γ. Μανιάτης) και Υποδομών (Μ. Χρυσοχοϊδης) και αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας ( με τον συνεργαζόμενο μέσω της Ελιάς Αν. Λοβέρδο) αντί του Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο έχει όμως τώρα τη θέση του αναπληρωτή υπουργού (Π. Κουκουλόπουλος).

Αποκτά επιπλέον αναπληρωτή υπουργό στο Υγείας (Λ. Γρηγοράκος) αντί του Εσωτερικών στο οποίο όμως αποκτά τώρα θέση υφυπουργού (Γ. Ντόλιος). Διατηρεί τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού 'Αμυνας (Φ. Γεννηματά ) και τις θέσεις των υφυπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Ε. Χριστοφιλοπούλου ), Εργασίας (Β. Κεγκέρογλου) και Εξωτερικών (Δ. Κούρκουλας) και αποκτά υφυπουργούς στα Υπουργεία Ανάπτυξης (Οδ. Κωνσταντινόπουλος) και Πολιτισμού (Α. Γκερέκου).

Από την κυβέρνηση αποχωρούν ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καθηγητής Αθ. Τσαυτάρης έπειτα από δύο κατά κοινή ομολογία επιτυχημένα χρόνια στο υπουργείο, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, που κορυφώθηκαν με την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ενώ για την αποχώρηση του κ. Κεδίκογλου αναφέρεται ότι αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι «το ΠΑΣΟΚ / Ελιά αναλαμβάνει πλέον θέση του υπουργού Παιδείας».

Σχετικά με το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, αναφέρεται ότι «οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν στο πρόσωπο του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών που έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Λ. Παπαδήμου και έχει μακρά εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα καθώς διαθέτει τα προσόντα που του επιτρέπουν, με χαμηλούς πολιτικούς τόνους, να κάνει ουσιαστική δουλειά στην ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση και την σταδιακή φορολογική ελάφρυνση».

Ο Εύαγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με το σχόλιο, θεωρεί ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα κάτω από τον καθημερινό συντονισμό του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μπορεί να προωθήσει συγκεκριμένους πρακτικούς στόχους που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία με αυστηρό εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα» .