Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Το σχήμα που θα επιδιώξει να σηματοδοτήσει την ομαλή μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά από κυοφορία αρκετών ημερών. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο ορκίζεται σήμερα το μεσημέρι, έχει διπλή στόχευση. 

Αφενός προς την πλευρά των εταίρων και πιστωτών της χώρας, αφετέρου προς το εσωτερικό και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση. 

Περιθώρια ριζικών αλλαγών στην οικονομική πολιτική δεν υπάρχουν, άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς ουδέποτε υποσχέθηκε την... αυτόματη και δια μαγείας επιστροφή στην πλαστή ευημερία του 2009. Ούτε, βέβαια, υπάρχουν περιθώρια πειραματισμών με τους δανειστές της χώρας. Περιθώρια διαπραγμάτευσης, ναι. Περιθώρια βελτίωσης του σημερινού οικονομικού πλαισίου, ασφαλώς. Περιθώρια, όμως, για μία τυφλή επίθεση με στόχο τον... τοίχο, προφανώς και όχι. 

Γι αυτό και ο Πρωθυπουργός, σε συμφωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επέλεξε για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ένα στέλεχος γνωστό στο εξωτερικό. Ο «σημιτικός» κ. Γκίκας Χαρδούβελης (σ.σ. οικονομικός σύμβουλος του Κ. Σημίτη ως Πρωθυπουργού και στην ίδια θέση το 2011 – 2012 επί Λουκά Παπαδήμου) ναι μεν αποκαλύπτει τη... γύμνια του πολιτικού προσωπικού καθώς ο Αντ. Σαμαράς επιλέγει για τρίτη φορά μη πολιτικό στέλεχος (μετά τον Β. Ράπανο που αρνήθηκε, ακολούθησε ο Γ. Στουρνάρας και τώρα ο Γκ. Χαρδούβελης), ωστόσο συνιστά επιλογή ασφάλειας για την πορεία της χώρας. Άλλωστε, ο κ. Χαρδούβελης είναι γνωστό και αναγνωρίσιμο στέλεχος στο εξωτερικό, διαχειρίστηκε το PSI επί κυβέρνησης Παπαδήμου ενώ έχει άριστες σχέσεις με τον κ. Γ. Στουρνάρα, που αναμένεται να ανακοινωθεί ως νέος Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος. Το όνομα Χαρδούβελης, συνεπώς, μπορεί να μην προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού, ωστόσο η είσοδός του στην ήδη «δεμένη» ομάδα (Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Μαυραγάνης στο Υπουργείο και, κυρίως, Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης στο Μαξίμου) μαζί με τον Γ. Στουρνάρα σε ρόλο κεντρικού τραπεζίτη, ενδυναμώνει την ελληνική πλευρά ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης.
Βλέποντας τη «μεγάλη εικόνα», κανείς διαπιστώνει ότι τόσο η παραμονή του Κυρ. Μητσοτάκη στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και του Γ. Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας επελέγησαν προκειμένου να μην υπάρξουν κραδασμοί και καθυστερήσεις στα ανοικτά μέτωπα που έχει η Αθήνα με την τρόικα. 

Υπό την έννοια αυτή, η Αθήνα στέλνει σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό ότι το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης δεν την έκανε να χάσει την πίστη της στην ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μία σειρά άλλων επιλογών μοιάζουν να εμφορούνται από την ανάγκη να σταλεί μήνυμα στο εσωτερικό. Αργύρης Ντινόπουλος, Σοφία Βούλτεψη, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Κατερίνα Παπακώστα αλλά και ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επελέγησαν με το βλέμμα στο εκλογικό αποτέλεσμα. Οι τέσσερις πρώτοι, όλοι από τη Β΄Αθήνας και όλοι με ισχυρή διείσδυση στα λαϊκά στρώματα, καλούνται να... επανασυνδέσουν την παράταξη με τη λαϊκή της βάση. Ο κ. Καραμασμάνης, πάλι, εκ των πρωταγωνιστών της ανταρσίας του γάλακτος, προ εβδομάδων στη Βουλή, θα επιχειρήσει να απευθυνθεί στον αγροτικό κόσμο που στρέφει ολοένα και πιο έντονα την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία. 

Την ίδια στιγμή, η αποχώρηση του κ. Άδωνη Γεωργιάδη, εν πολλοίς αναμενόμενη λόγω και της έντασης με τους συνδικαλιστές του χώρου, κατέστηκε αναγκαία την υπουργοποίηση του κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος διαδέχεται τον προσωπικό και πολιτικό του φίλο στο Υπουργείο Υγείας. Η παρουσία Βορίδη διατηρεί το πολιτικό πρόσημο της κυβέρνησης, ωστόσο μένει να φανεί αν μπορεί να τα πάει καλύτερα από τον κ. Γεωργιάδη στη διαχείριση των πολλών ανοικτών μετώπων που θα πρέπει να διαχειριστεί, με πρώτο τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. 

Η κυβερνητική προσπάθεια κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Το πολυπληθές σχήμα που ανακοινώθηκε χθες μοιάζει να επιχειρεί ένα... άλμα πίστης: χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια αλλαγών στην ασκούμενη πολιτική, να στείλει εικόνα ότι παλεύει για βελτίωση της σημερινής κατάστασης. Προφανώς θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το οποίο για τις κυβερνήσεις δεν μπορεί παρά να είναι εκλογικό...