Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Αν χαρακτηρίζει κάτι τον ανασχηματισμό που αποφάσισαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είναι το στοιχείο της έκπληξης…Οι εκπλήξεις ήταν αρκετές στο νέο σχήμα που δίνει την αίσθηση της ανανέωσης, αλλά κυρίως των συμβιβασμών μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της διατήρησης ισορροπιών. 

Στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία, οι ανασχηματισμοί πάντα ήταν προϊόν ισορροπιών και συμβιβασμών. Ακόμα και η ημέρα του ανασχηματισμού αντί να αποτελέσει έκπληξη, τείνει να παγιωθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος, ως το χρονικό σημείο αλλαγών στην κυβέρνηση. Ανεξάρτητα από αυτά όμως είχαμε αρκετές εκπλήξεις που έχουν και πολιτικά μηνύματα. 

Η πρώτη και μεγάλη έκπληξη ήταν η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη, του εκσυγχρονιστή καθηγητή, στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Πολλούς ξάφνιασε γιατί ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε έναν άνθρωπο του Κώστα Σημίτη και μετέπειτα του Λουκά Παπαδήμου για να είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας. Και όπως έλεγε καραμανλικό στέλεχος, εάν εκπλαγήκαμε μια φορά με τον Γιάννη Στουρνάρα, τώρα η έκπληξη με τον Γκίκα Χαρδούβελη ήταν πολλαπλάσια. 

Επίσης, ο Πρωθυπουργός εξέπληξε με τις καρατομήσεις και την έξοδο από την κυβέρνηση προσώπων που τον στήριξαν από την πρώτη μέρα που έγινε πρόεδρος στη ΝΔ. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν οι Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Αρβανιτόπουλος και Γιάννης Μιχελάκης. Η έξοδος και των τριών ήταν μια κίνηση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις. 

Ο Αντώνης Σαμαράς εξέπληξε και έβαλε την πρώτη γυναίκα στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, τη Σοφία Βούλτεψη που κατέλαβε την καρέκλα του Σίμου Κεδίκογλου. 

Προκάλεσε μεγάλη συζήτηση με την ανισοβαρή επιλογή να διαλέξει πολλά στελέχη της λαϊκής δεξιάς και να τα τοποθετήσει στην κυβέρνηση, όπως τον Μάκη Γιακουμάτο, τη Σοφία Βούλτεψη, τον Αργύρη Ντινόπουλο, την Κατερίνα Παπακώστα. 

Ο Πρωθυπουργός δεν θεώρησε σκόπιμο να βάλει στην κυβέρνηση το «καραμανλικό» στοιχείο, πλην του Γιώργου Ορφανού στη θέση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Οι καραμανλικοί δεν υπάρχουν στη νέα κυβέρνηση. 

Ο Αντώνης Σαμαράς ξάφνιασε τον Αρη Σπηλιωτόπουλο που πίστευε, ότι είχε συμφωνήσει να μπει στην κυβέρνηση, εάν έχανε το δήμο της Αθήνας. Ο Πρωθυπουργός επίσης εξέπληξε με την επιλογή του να βάλει τον Μεσσήνιο πολέμιό του σε θέση υφυπουργού Αμυνας, τον Γιάννη Λαμπρόπουλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι επέλεξε τον Κώστα Τασούλα για υπουργό Πολιτισμού, αν και δεν είχαν καλές σχέσεις. 

Η έκπληξη ήταν μεγάλη για πολλούς, διότι επέλεξε να βάλει για πρώτη φορά τόσους πολλούς βουλευτές από νομούς της Μακεδονίας στην κυβέρνηση. Επίσης δεν τοποθέτησε ούτε ένα Θεσσαλό πολιτικό στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1974.