Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Κεντρικό πρόσωπο του χθεσινού κυβερνητικού ανασχηματισμού ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Χρειάστηκαν περί τις τρεις ώρες διαβουλεύσεων και αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά για να πεισθεί ο πρόεδρος της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα και εκπρόσωπος της «Ελιάς» στο νέο σχήμα, να δεχτεί την τοποθέτησή του στο υπουργείο Παιδείας, κάτι που παρότι πανεπιστημιακός αρχικώς δεν το ήθελε. 

Ο κ. Λοβέρδος επιθυμούσε να αναλάβει ένα παραγωγικό υπουργείο. Από το υγείας και το Εργασίας είχε περάσει, επομένως απέμεναν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.  Τις τελευταίες ημέρες Βενιζέλος και Λοβέρδος είχαν συμφωνήσει να προταθεί ο δεύτερος ως νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην θέση του Αθανάσιου Τσαυτάρη. Μάλιστα ο Λοβέρδος το είχε εκμυστηρευτεί και στο κοντινό του περιβάλλον. 

Όμως ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αμετάπειστος. «Το Γεωργίας αφού φεύγει ο Τσαυτάρης θέλω να πάει σε έναν δικό μου που έχει επαφή και με την αγροτιά» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Τα σχέδια ανατράπηκαν και ο Βενιζέλος τηλεφώνησε στον Ανδρέα Λοβέρδο για να τον ενημερώσει:  «Ανδρέα τι θα έλεγες για το Παιδείας, είναι καλή περίπτωση. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε το Αγροτικής Ανάπτυξης. Το χάνουμε…» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στον σύμμαχό του από την Ελιά. Όμως κι εκείνος ήταν αρνητικός: «Δεν θέλω να πάω στο Παιδείας. Θέλω ένα παραγωγικό υπουργείο απάντησε. 

Ακολούθησε ένας μαραθώνιος τηλεφωνημάτων μεταξύ Μαξίμου, υπουργείου Εξωτερικών Εύβοιας όπου βρισκόταν ο Ανδρέας Λοβέρδος που διήρκεσε αρκετές ώρες και πάγωσε προσωρινά τον ανασχηματισμό. Τελικά ο Λοβέρδος άλλαξε γνώμη και η συμφωνία για το Παιδείας έκλεισε λίγο πριν από τις 6, στο παρά πέντε των ανακοινώσεων. 

Από το ΠΑΣΟΚ λένε ότι είναι ικανοποιημένοι από τις χθεσινές αλλαγές. Αισθάνονται όμως μία μικρή αμηχανία διαπιστώνοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς έριξε μέσα στην κυβέρνηση την «λαϊκή δεξιά» της παράταξης κάνοντας την κυβέρνηση ολίγον «δευτεροκλασάτη». 

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο όμως δεν μετράει τόσο αυτό, όσο το γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και επιπλέον ότι κατάφερε να προκαλέσει μία έστω και προσωρινή ισορροπία στην κοινοβουλευτική του ομάδα εντάσσοντας στο νέο σχήμα τους Γιώργο Ντόλιο και Άντζελα Γκερέκου. Επίσης έβαλε αυτήν την φορά τους Πάρη Κουκουλόπουλο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που πέρυσι είχαν μείνει εκτός αν και θεωρούσαν δεδομένη την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. 

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να μην είχε καμία αντίρρηση για την ανάληψη εκ μέρους του Γκίκα Χαρδούβελη τω καθηκόντων του υπουργού Οικονομικών. Αντιθέτως, χαρακτήρισε την σχετική πρόταση του κ. Σαμαρά ως εξαιρετική ιδέα…