current views are: 4

10 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση11:26

Σε χώρο θωρακισμένο ακόμα και από πυρηνικό πόλεμο μεταφέρεται το ΕΚΑΕ

Στα «σπλάχνα» της γης θα μεταφερθεί το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) που είναι συνδεδεμένο με το Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. 

Δημοσίευση 11:26’
αρθρο-newpost

Στα «σπλάχνα» της γης θα μεταφερθεί το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) που είναι συνδεδεμένο με το Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. 

Στα «σπλάχνα» της γης θα μεταφερθεί το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) που είναι συνδεδεμένο με το Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Θα στεγαστεί εκεί που μέχρι πρότινος λειτουργούσε το αντίστοιχο Νατοϊκό. Οι εγκαταστάσεις είναι υπερσύγχρονες και πολύ οχυρωμένες. Παραπέμπουν σε σκηνικό αντίστοιχο με αυτό όπου το έχουμε δει σε αμερικανικές πολεμικές ταινίες. Η είσοδος είναι στους πρόποδες ενός βουνού που υψώνεται δεκάδες μέτρα από πάνω. Δαιδαλώδες τούνελ με δυνατότητα αυτονομίας για τη λειτουργία του πολλών ημερών αν όχι βδομάδων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό Πεντάγωνο η μετεγκατάσταση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους καθώς πρέπει να προηγηθούν κάποιες εργασίες σε αυτό. Σε κάποια σημεία του θα υπάρξει διεύρυνση χώρου ώστε να λειτουργήσουν κάποια τμήματα με αυξημένο προσωπικό.

Το πρώην Νατοϊκό Κέντρο Επιχειρήσεων έκλεισε στο πλαίσιο της νέας συρρικνωμένης δομής της Συμμαχίας  στα τέλη Ιουνίου πέρυσι.

Κατασκευάστηκε από ελληνική τεχνική εταιρεία στα τέλη του 1999 και παραδόθηκε για χρήση στα μέσα του 2004. Κόστισε πάνω από 50 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 30 εκ. ευρώ ήταν ελληνικοί πόροι. Βρίσκεται βόρεια του χωριού Κουτσόχερο στο νομό Λαρίσης 18 χλμ δυτικά από την πρωτεύουσα του νομού εντός μιας μικρής κοιλάδας, προστατευόμενο από σύμπλεγμα λόφων με σχετικά μεγάλο ύψος. 

Λέγεται ότι οι εγκαταστάσεις αυτές εκτείνονται σε 160 στρέμματα. Οι εσωτερικές εγκαταστάσεις του είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρονικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και μπορούν να αντέξουν ακόμα και σε πυρηνική επίθεση. Μπορούν να εργαστούν σε αυτό πάνω από 300 αξιωματικοί. Όταν λειτουργούσε στα πλαίσια της Συμμαχίας επανδρώνονταν και από Τούρκους. Η εξέλιξη αυτή στην παρούσα φάση αποτελεί για το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας «θείο δώρο», καθώς με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπήρχε περίπτωση να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

Το παλιό ΕΚΑΕ θα παραμείνει ως εφεδρικό να λειτουργήσει σε περίπτωση που το απαιτήσουν κάποιες καταστάσεις.

Γ.Κοκ.


σχετικα αρθρα