Ορκίστηκαν τα νέα μέλη του κυβερνητικού σχήματος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Οι υπουργοί κατέφθασαν στην ώρα τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά περνάει το κατώφλι του μαζί με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος νοσηλεύθηκε νωρίτερα, δεν έδωσε το παρών, αλλά θα πάει απευθείας στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία που άλλαξαν ηγεσία.

Σημειώνεται ότι στην τελετή δεν βρέθηκαν οι υπουργοί που παρέμειναν στις θέσεις τους, παρά μόνο τα νέα στελέχη της κυβέρνησης και αυτά που μετακινήθηκαν.

Πρώτοι έφτασαν οι «νέοι» του κυβερνητικού σχήματος, μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Κικίλιας, ο Γιώργος Ορφανός, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, η Αντζελα Γκερέκου, ενώ τελευταίος ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

O νέος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε «επιστρατεύομαι στα δύσκολα. Όλοι οι υπουργοί είχαν για μένα κάτι δύσκολο. Ήμουν υπουργός το 2009, δεν ήρθα μόνος μου εδώ, ήρθα σε συνεννόηση» ενώ ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή».

Η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη είπε ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση «που θα τα συνδυάσει όλα» επισημαίνοντας ότι θα σημειωθεί το τέλος της εποχής των μνημονίων.

Τη διάθεσή της για συνεργασία τόνισε η νέα υφυπουργός Υγείας Κατερινά Παπακώστα κατά την είσοδό της στο Προεδρικό Μέγαρο, σημειώνοντας πως πρωταρχικός στόχος του υπουργείου θα είναι «ο σεβασμός στον άνθρωπο».

«Αγαπώ τους ανθρώπους του Πολιτισμού και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο για να βοηθήσουμε τον συγκεκριμένο τομέα» δήλωσε η νέα υφυπουργός, Άντζελα Γκερέκου.

«Το μήνυμα του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρο, ότι το υπουργείο Εργασίας πρέπει να δυναμώσει», δήλωσε ο νέος υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ο οποίος εστίασε στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.