Οι διμερείς σχέσεις, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και η ανησυχία για την κατάσταση στην Συρία και το Ιράκ και η πορεία εφαρμογής της διαδικασίας της Γενεύης, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας (ο οποίος αντικατέστησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε) και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Νάσερ Γιούντεχ (Nasser Judeh).

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι δύο άνδρες συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ιδιαίτερη δε αναφορά έγινε στις σχέσεις της Ιορδανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ιορδανός υπουργός, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα με την ευκαιρία της πραγματοποίησης, στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, της Υπουργικής Συνάντησης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνσή των ανωτέρω σχέσεων, η δε ελληνική πλευρά υπογράμμισε το ενδιαφέρον τόσο της ΕΕ, όσο και της ελληνικής Προεδρίας για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας της ΕΕ με το Χασεμιτικό Βασίλειο, που διαδραματίζει, όπως τονίστηκε, ιδιαίτερα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

Εξάλλου, ο Δημ. Κούρκουλας τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην αποστολή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και στον κοινωνικό, ποιμαντικό και πολιτισμικό ρόλο του και υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας και σεβασμού του.

Όσον αφορά το παλαιστινιακό πρόβλημα, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία προϋποθέτει την τήρηση των αρχών του Κουαρτέτου και χαιρέτισαν τις προσπάθειες της παλαιστινιακής ηγεσίας για τη συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της χορήγησης υποτροφιών σε Ιορδανούς φοιτητές για σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και στην ανανεωμένη δυναμική που αναπτύσσεται, κατά τα τελευταία χρόνια, στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ιορδανίας, ιδίως στον κλάδο των κατασκευών και τονίστηκε η αμοιβαία βούληση για τη διερεύνηση νέων δυνατοτήτων συνεργασίας και σε άλλους τομείς.