Γράφει ο Πάνος Ρασσιας 

Σαρωτικός, στοχευμένος, εξισορροπητικός, είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που αποδίδουν στον ανασχηματισμό τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, με το οποίο θα πάει η χώρα σε εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, έχει 44 μέλη, με τα 31 να προέρχονται από τη ΝΔ, τα 11 από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εντάσσεται στα πράσινα στελέχη ο Ανδρέας Λοβέρδος και σε κανένα από τα δύο κόμματα ο νέος τσάρος της Οικονομίας, Γκίκας Χαρδούβελης.

Από μόνοι τους οι αριθμοί δείχνουν ότι πρόκειται για ένα υπουργικό συμβούλιο που δεν αλλάζει τις ισορροπίες ανάμεσα στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, για αυτό άλλωστε όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές προστέθηκαν δύο επιπλέον υφυπουργεία και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να μην υπάρξουν τριβές και στις εκλογικές περιφέρειες, όπως φάνηκε από την επιλογή του Γιώργου Ντόλιου και του Αλέξανδρου Δερμετζόπουλου που εκλέγονται και οι δύο στον Έβρο.

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού

Τα τηλέφωνα στους υπουργούς ξεκίνησαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος. Στην τηλεφωνική γραμμή ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημέρωνε αρχικά αυτούς που θα έφευγαν από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν και τα νέα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr από ανώτατη κυβερνητική πηγή, τα περισσότερα πρόσωπα είχαν κλειδώσει εδώ και μέρες, ωστόσο δεν διέρρευσε το παραμικρό, καθώς όπως έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, «υπήρχε κόσμος που δεν μίλησε».

Στα πρόσωπα αυτά συμπεριλαμβάνεται ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε επισκεφθεί αρκετές φορές το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να κινήσει όμως τις υποψίες ακόμη και των πολιτικών συντακτών που καλύπτουν απέξω το κυβερνητικό ρεπορτάζ. Ανάλογη περίπτωση είναι και αυτή της Σοφίας Βούλτεψη, της πρώτης γυναίκας κυβερνητικού εκπροσώπου, η οποία ανακοίνωσε το νέο σχήμα σε πανελλήνια ζωντανή μετάδοση, αντί του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Φώτη Καϋμενάκη, όπως αναμενόταν. 

Σαρωτικός και στοχευμένος

Όπως φάνηκε από τα πρόσωπα που αποχαιρέτησαν τις υπουργικές τους καρέκλες, ο ανασχηματισμός ήταν σαρωτικός. Αρκετά πρόσωπα που είχαν δημιουργήσει προβλήματα στη ΝΔ, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με κοινωνικές ομάδες (όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς), που δεν είχαν κάνει έργο (όπως ο Κωστής Χατζηδάκης) ή δεν στήριξαν τις κομματικές επιλογές (όπως ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος που στήριξε ανοικτά τον Γιάννη Μώραλη) βρέθηκαν εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Αντιθέτως πρόσωπα που είχαν δώσει τη μάχη στην πρώτη γραμμή, όπως ο Βασίλης Κικίλιας ή ο Αργύρης Ντινόπουλος, φαίνεται ότι ανταμείφθηκαν. Μάλιστα στο νέο υπουργικό συμβούλιο, υπάρχουν πολλά πρόσωπα από την Β΄ Αθήνας με την λογική, όπως έλεγε πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, ότι οι βουλευτές της συγκεκριμένης περιφέρειας είχαν αδικηθεί στο παρελθόν, ενώ είναι προφανής ο στόχος της αποκατάστασης των σχέσεων με την «λαϊκή δεξιά», όπως φάνηκε με την τοποθέτηση του Γεράσιμου Γιακουμάτου, ως υφυπουργού στο Ανάπτυξης. 

Η επιλογή του κ. Κικίλια για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγινε γιατί, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, γνωρίζει πολύ καλά την Α΄Αθήνας και τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο από την εγκληματικότητα (λαθρομετανάστευση, κουκουλοφόροι κλπ), όσο και από τη δράση της Χρυσής Αυγής. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθύμιζαν ότι ο Βασίλης Κικίλιας είχε φθάσει στις περιφερειακές εκλογές του 2010 από το 12% στο 47,5% στην Αττική, ενώ μπορεί να φέρει και πιο κοντά στη ΝΔ την αστυνομία.

Η ΝΔ επέλεξε να πάρει πίσω το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τον αγροτικό κόσμο. Η υποχώρηση των γαλάζιων ποσοστών στους αγρότες κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και για αυτό στο συγκεκριμένο υπουργείο τοποθετήθηκε ο Γιώργος Καρασμάνης βουλευτής Πέλλας για πέμπτη φορά, με σπουδές στην αγροτική οικονομία και γνώστης των προβλημάτων των αγροτών. 

Για τον κ. Ντινόπουλο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επελέγη μεταξύ άλλων και λόγω της εμπειρίας του ως δήμαρχος, καθώς θα κληθεί να διαχειριστεί τα κονδύλια της επόμενης περιόδου για τα οποία θα δώσουν σφοδρή μάχη οι δήμαρχοι που μόλις εκλέχθηκαν. 

Με την λογική της στόχευσης, ο Αντώνης Μπέζας τοποθετήθηκε ως υφυπουργός στο Εργασίας για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς έχει εμπειρία από τη μέχρι σήμερα θέση του στο υπουργείο Υγείας. Για την μετακίνηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται πως έπαιξε ρόλο, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, «η αναπτυξιακή λογική του και οι φιλελεύθερες ιδέες του» και για αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι «θα τα πάει καλά». 

Η επιλογή Χαρδούβελη

Το πρόσωπο που ξεκλείδωσε τον ανασχηματισμό είναι ο νέος τσάρος της Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης. Με την επιλογή αυτή και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο να παραμένει ως έχει, ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να σηματοδοτήσει το βάρος που θα δοθεί από δω και πέρα στα μικροοικονομικά μεγέθη, ώστε να βελτιωθεί η οικονομική καθημερινότητα, παράλληλα με την επίτευξη των άλλων μεγάλων στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση που είναι η τελική λύση στο ζήτημα του χρέους και η οριστική έξοδος από την κρίση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας που να συμβολίσει την έμφαση που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη, ενώ θεωρούν ότι θα έχουν πολύ καλή συνεργασία στους επόμενους μήνες, καθώς όπως έλεγε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, «ο κ. Χαρδούβελης, είναι πολύ κοντά στις απόψεις μας».