Για «σταθεροποίηση και σταδιακή επανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως άνοιξε «παράθυρο» μέτρων με το υπουργείο Οικονομικών να απαντά ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16, ενώ την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν έντονα, κάνοντας λόγο για νέο μνημόνιο και νέες περικοπές.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του κάνει «μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν», όπως:

- Η ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 5,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει το «δημοσιονομικό κενό» της διετίας 2015-2016. Όπως αναφέρεται, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις καταδεικνύουν «κενό» της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2015, σε σχέση με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, ενώ «κενό» αναμένεται και το 2016, ακόμη κι εάν ληφθούν μόνιμης φύσης μέτρα.
Αθροιστικά, την τετραετία 2014-2017 το «δημοσιονομικό κενό» ανεβάζεται στα 7,7 δισ. ευρώ.
Πρώτη επιλογή υπογραμμίζεται η επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016.
- Η λήψη μέτρων για το χρέος, το οποίο θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, σημειώνοντας τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων.
- Η διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, με έλεγχο των δαπανών για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα στο δημόσιο
- Η συνέχιση απολύσεων στο δημόσιο, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί.
- Η άρση περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις
- Η δραστική παρέμβαση στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό
- Η εξέταση περικοπών σε υψηλές συντάξεις και όχι μόνο αφού οι δαπάνες συνταξιοδότησης, όπως τονίζεται, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (17% του ΑΕΠ).

Ακολούθως, υπογραμμίζεται ότι «οι σημερινές προβλέψεις υποδεικνύουν την ύπαρξη δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2015, το οποίο οι Αρχές προτίθενται να κλείσουν, σε πρώτο βαθμό, μέσω της επέκτασης μέτρων που εκπνέουν, περιλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και η τρόικα θα εξετάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκ νέου το «δημοσιονομικό κενό» του 2015 και τότε θα διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, αλλά και το εάν υπάρχει η δυνατότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Στη έκθεση υποστηρίζεται επίσης ότι «η στρατηγική αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αύξηση σε μισθούς και συντάξεις από τα σημερινά επίπεδα για την περίοδο μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2016» και υπογραμμίζεται ότι «ενώ υπάρχουν επιτέλους σημάδια βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης, η πρόοδος εξακολουθεί να απογοητεύει και αυτή η πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί ένα κρίσιμο κίνδυνο για το πρόγραμμα».

Για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας θεωρεί ότι «καθυστέρησαν» και ότι «είναι ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης του προγράμματος να αρθούν οι περιορισμοί σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα». Αναφορές γίνονται και σε αλλαγές στον κατώτατο μισθό και στο καθεστώς των «μισθολογικών ωριμάνσεων» για τους μακροχρόνια ανέργους, ώστε να έχουν οι επιχειρήσεις κίνητρο για προσλήψεις από ανέργους.

Αισιοδοξεί το υπουργείο Οικονομικών 

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, όπως τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στέκεται στα θετικά στοιχεία της έκθεσης και αναμένει ότι οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν, κάτι που σημαίνει δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16.

«Η ικανοποιητική πορεία του προϋπολογισμού με την σημαντική υπέρβαση στόχων, σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση ρευστότητας έπειτα από την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση» επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Αντίθετη άποψη έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού βλέπουν μέσω της έκθεσης νέο γύρο περικοπών και μέτρων λιτότητας.

Η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για την πορεία του Μνημονίου «αναδεικνύει τα όρια των επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης, όπως ο χτεσινός ανασχηματισμός, ενόψει των επικείμενων εκλογών», αναφέρει σε σχόλιό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι, παρά τις επιφανειακές αναφορές σε διάφορα «λάθη και αδικίες», τόσο οι πιστωτές όσο και η κυβέρνηση παραμένουν στρατευμένοι στον ίδιο στόχο, με τις ίδιες αναλύσεις και τις ίδιες προτάσεις.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του σχολιάζει ότι η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει των αντιλαϊκών μέτρων που θα συνεχίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

«Πριν ακόμα στεγνώσει στο Προεδρικό Μέγαρο το μελάνι των υπογραφών της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που όρκισε η Νέα Δημοκρατία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά τουλάχιστον άλλα 7,7 δισ. ευρώ από την πλάτη του ελληνικού λαού και ο Πολ Τόμσεν δίνει εντολές στον υπουργό του Σημίτη να τηρήσει με ευλάβεια τα μέτρα που υπαγόρευσε η τρόικα με τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

Την άποψη ότι η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία καταρρίπτει το success story, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζοντας πως αποκαλύπτει ότι υπάρχει εύρος δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και ως εκ τούτου υπάρχει ακύρωση του κλίματος «υπεραισιοδοξίας που καλλιεργείται με την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος».

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση (στα αγγλικά)