Συζήτηση εφ' όλης της ύλης είχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

Κατά τη συνάντηση που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο κ. Τσίπρας έθεσε στον επικεφαλής της ΕΚΤ το ζήτημα του ελληνικού χρέους, προτείνοντας μία λύση για ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της Γερμανίας.

Ταυτόχρονα πρότεινε να πέσει βάρος στην ανάπτυξη με συνεργασία της ΕΚΤ και της ΕΤΕΠ ώστε να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις ενώ, έθεσε και το θέμα της μετακίνησης του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εκφράζοντας τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ενδεχόμενο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είχαμε «την ευκαιρία να καταθέσουμε στον πρόεδρο της ΕΚΤ τις εκτιμήσεις μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να τον ενημερώσουμε για την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε στον κ. Ντράγκι πως «τα νέα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη βδομάδα η ΕΚΤ είναι μεν σε θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι αρκετά, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, εξαιτίας του αποπληθωρισμού αλλά και της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, που δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις».

Σχετικά με το χρέος σημείωσε πως «ο μόνος δρόμος για να βγει συντεταγμένα η Ευρώπη από το οικονομικό αδιέξοδο, είναι να υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση ενός νέου ευρωπαϊκού New Deal», ενώ προσέθεσε:

«Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από τον συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις».

«Του επισημάναμε» συνέχισε ο κ. Τσίπρας «ότι χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει πορεία προς τα μπρος με αναπτυξιακή προοπτική, δε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την δίνη της οικονομικής κρίσης».

Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Νίκος Παππάς.

Σε σχόλιο της η ΕΚΤ σχετικά με τη συνάντηση, τόνισε πως συζητήθηκαν η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ εκπρόσωπος της τράπεζας έκανε λόγο για προόδους της Ελλάδας στα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα.