Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Το ΠΑΣΟΚ το κόμμα που κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μεταπολιτευτικά που για 40 χρόνια έλυνε και έδενε στο πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει πια. 

Η λέξη από μόνη της έχει απαλειφθεί ξεχαστεί εδώ και καιρό... από πριν από τις εκλογές αντικαταστάθηκε από την «Ελιά» ή αλλιώς κεντροαριστερά ή δημοκρατική παράταξη. Δεν είναι τυχαίο που στους πίνακες των εκλογικών αποτελεσμάτων η λέξη ΠΑΣΟΚ δεν εμφανιζόταν πουθενά ούτε καν στα συγκριτικά. 

Το κόμμα που στις 3 Σεπτέμβρη θα γιόρταζε τα 40 του χρόνια ετοιμάζεται να επισημοποιήσει τη διάλυσή του την ίδια ακριβώς περίοδο. Η μετεξέλιξή του όπως την παρουσιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η επονομαζόμενη «Ελιά» αναμένεται να πραγματοποιήσει το ιδρυτικό της συνέδριο «ταφόπλακα» του ΠΑΣΟΚ

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ο τρόπος που παρουσιάστηκε-ως θρίαμβος- άνοιξαν τον δρόμο για την οριστική διάλυση του «όλον» ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ξεπερνώντας-προσωρινά τουλάχιστον- τον σκόπελο που ακούει στο όνομα Παπανδρέου δρομολογεί τις εξελίξεις. Το κατά πόσον θα το πετύχει δεν εξαρτάται όμως μόνο από τους σχεδιασμούς της. 

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν η αντίδραση των κορυφαίων στελεχών του κόμματος και το κατά πόσο θα επιτρέψουν τον οριστικό θάνατο του(ς)... 

Φώφη Γεννηματά, Κώστας Σκανδαλίδης,  ακόμα και Κώστας Λαλιώτης πάντως δεν φαίνεται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Η κ. Γεννηματά έδωσε το στίγμα των προθέσεων της ευθύς εξαρχής πηγαίνοντας κόντρα στην επίσημη κομματική γραμμή και δηλώνοντας πως το 8% δεν είναι ποσοστό ικανοποιητικό για το κόμμα. 

Την ίδια ώρα σενάρια και πληροφορίες αναφέρουν πως το καλοκαίρι αναμένεται θερμό για τη Χαριλάου Τρικούπη που θα πρέπει εκτός από την ονομασία της να αποφασίσει και σε ποια μεριά θα κινηθεί: θα παραμείνει δεξιά ή θα κάνει αριστερή στροφή.