Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Τρεις δηλώσεις, που έγιναν με διαφορά λίγων ωρών, συνθέτουν το πάζλ των επόμενων κινήσεων του Αντώνη Σαμαρά και σκιαγραφούν την στρατηγική του προκειμένου η ΝΔ να ανακάμψει και ο ίδιος να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές- όποτε αυτές γίνουν- που ο Πρωθυπουργός τοποθετεί στο τέλος της 4ετίας. 

Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ): «Και βεβαίως συμφωνώ ότι οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλοί και θεωρώ σωστό το μακροπρόθεσμο στόχο για τη μείωση τους. Επομένως, είναι κάτι που θα το υποστήριζα σθεναρά, αλλά βέβαια πρέπει να επιτευχθεί, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». 

Αντώνης Σαμαράς: «Προγραμματίστηκε ο οδικός χάρτης για την μείωση των φορολογικών βαρών. Θα τα συζητήσουμε αυτά με το νέο υπουργό Οικονομικών και θα ανακοινωθούν μέσα στο Φθινόπωρο. Χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα» 

Γκίκας Χαρδούβελης: «Καλή είναι η τρόικα, όταν μας δίνει έναν "μπούσουλα", αλλά εμείς αποφασίζουμε πού θέλουμε να πάμε ως χώρα. Να προσέξουμε τους μικρομεσαίους και τα νοικοκυριά». 

Ο συνδυασμός των τριών δηλώσεων, οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι η μείωση της φορολογίας βρίσκεται προ των πυλών και μαζί της η «επιχείρηση διόρθωση των αδικιών» για την οποία δεσμεύτηκε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τις ευρωεκλογές. 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, είναι βέβαιο ότι «θα φυλάξει τις Θερμοπύλες» όπως είπε και ο Γ. Στουρνάρας, αλλά ταυτοχρόνως θα επιχειρήσει να υλοποιήσει αυτό που και ο ίδιος πιστεύει: Ανάκαμψη χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων, με μείωση της φορολογίας. Αυτό είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι το… ζωνάρι δεν έχει άλλη τρύπα. 

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που πρέπει να υλοποιηθεί και να αποδώσει πολιτικούς καρπούς σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού για εξάντληση της 4ετίας, οι απαιτούμενοι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μόνον εξασφαλισμένοι δεν μπορεί να θεωρούνται. 

Στο προαναφερόμενο πλαίσιο εντάσσονται και μια σειρά επιλογών του ανασχηματισμού που ξένισαν πολλούς. Μιλάμε για υπουργούς σαν τον Ντινόπουλο, τον Βορίδη και υφυπουργούς σαν τον Γιακουμάτο, την Παπακώστα και τη Βούλτεψη, εκπροσώπους της αποκαλούμενης λαϊκής Δεξιάς, που καλούνται να επουλώσουν «πληγές» του παρελθόντος και να σηματοδοτήσουν την πορεία προς τη μετά Μνημόνιο εποχή. 

Το τελικό αποτέλεσμα, θα κριθεί από τον επιτυχή συνδυασμό των «μεταρρυθμιστών» και των «λαϊκοδεξιών». Ο Α. Σαμαράς, έβαλε «γκάζια» από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οφείλουμε να περιμένουμε…