Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης 

Προεκλογικό σχέδιο με το κωδικό όνομα... « τα δίνω όλα  » βλέπουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την χθεσινή πρωθυπουργική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Όπως λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα το σχέδιο αυτό το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη έχει τρία στάδια. 

Κατ αρχήν την δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης με βασικά στελέχη από την λαϊκή δεξιά που πολιτεύονται στην Β Αθήνας. Από εκεί δηλαδή που αντιμετώπισε το σοβαρότερο πρόβλημα η ΝΔ στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές. Την μεγαλύτερη περιφέρεια ωστόσο της Ελλάδας η οποία βάση των αριθμών φαίνεται ότι έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ

Το δεύτερο στάδιο αφορά τις ανέφικτες υποσχέσεις που έδωσε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει για τα όσα ανέφερε στο χθεσινό υπουργικό ο Αντ. Σαμαράς ότι «συνεχίζει να υπόσχεται τη «Γη της Μνημονιακής Επαγγελίας», να εξαπατά συνειδητά τον ελληνικό λαό και να υπερασπίζεται ανενδοίαστα τα συμφέροντα των δανειστώ .Η νέα μέρα που ξημερώνει για τη χώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει την ίδια μνημονιακή συνταγή, με τα ίδια φθαρμένα και καταστροφικά υλικά». 

Τίποτα απολύτως,  δεν επιβεβαιώνει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για βιωσιμότητα του χρέους και έξοδο από την κρίση, οι οποίες μάλιστα λαμβάνουν χώρα την ίδια ώρα που δημοσιεύεται και η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία προαναγγέλλει νέα μνημονιακά μέτρα, ύψους 7,7 δισ. για την επόμενη τετραετία, διαψεύδοντας κάθε κυβερνητικό ισχυρισμό περί τέλους των μνημονίων.» 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επέμεναν ότι τίποτα απ όσα υποσχέθηκαν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι δεν θα πραγματοποιηθούν αφού ήδη το ΔΝΤ έστειλε μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι στην πολιτική που ακλουθεί η κυβέρνηση. 

Το τρίτο βήμα που φαίνεται ότι θέλει να κάνει η κυβέρνηση αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ . « Είναι προφανές ότι θέλουν να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ  καλώντας τον δήθεν σε εθνική συνεννόηση για το χρέος λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Τον ρόλο αυτό όπως φαίνεται τον έχει αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος στην ομιλία του μας κάλεσε σε εθνική συνεννόηση .Το σενάριο αυτό άλλωστε το είχαμε δει και γραμμένο πριν από λίγες μέρες». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι  ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας τις εξελίξεις για τη διευθέτηση του χρέους  έκανε λόγο για αποτυχία του εφαρμοζόμενου προγράμματος και  ότι ακόμα και αν υπάρξει συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε τίποτα  οι δυο πλευρές