Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Με τη φράση «νέα μέρα» (αντίστοιχη του Νέα Ελλάδα), που χρησιμοποίησε τρεις φορές στην εισήγησή του προς τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα και τους στόχους της κυβέρνησης που είχε ορκιστεί λίγο νωρίτερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ουσιαστικά πρόκειται, όπως έλεγαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στο Newpost.gr, για το κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στην μετα-μνημονίων εποχή. «Μέχρι τώρα προσπαθούσαμε και το πετύχαμε να βγάλουμε το κεφάλι έξω από το νερό. Τώρα πρέπει να κολυμπήσουμε προς συγκεκριμένη κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μετά τη πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. 

Τι σημαίνει αυτό; Ο στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Σαμαρά παραμένει ο ίδιος και είναι η οριστική έξοδος από την κρίση, όμως τώρα ήρθε η ώρα να γίνουν αλλαγές και διορθώσεις. «Μέχρι τώρα προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε τα μακρο-οικονομικά, που είχαν ως στόχο να σταθεί η οικονομία στα πόδια της» εξηγούσε ανώτατη κυβερνητική πηγή. 

«Τώρα ρίχνουμε το βάρος και στη μικρο-οικονομική, δηλαδή στα θέματα της οικονομικής καθημερινότητας που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες, χωρίς ωστόσο να μπουν σε κίνδυνο τα ελλείμματα και η προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα», προσέθετε η ίδια πηγή, που αποκάλυψε ότι για αυτό το λόγο επελέγη και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης ως ο νέος υπουργός Οικονομικών, καθώς είναι ειδικός στην μικροοικονομία. 

Μάλιστα σύμφωνα με την ανώτατη κυβερνητική πηγή ο κ. Σαμαράς γνώριζε και παρακολουθούσε την πορεία του κ. Χαρδούβελη και η πρόταση έπεσε στο τραπέζι από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Κώστα Μπούρα. Από τότε ο κ. Σαμαράς είχε αρκετές συναντήσεις μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η εικόνα του πρωθυπουργού να εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή της ορκωμοσίας, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Μπούρα και Χαρδούβελη. 

Όπως έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στο newpost.gr για το νέο υπουργό Οικονομικών «οι απόψεις μας είναι κοντά», γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Χαρδούβελη το τελευταίο διάστημα υπέρ της ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών και για επιχειρήσεις και για φυσικά πρόσωπα και υπέρ της μείωσης των εισφορών ώστε να επιτευχθεί η επανεκκίνηση στην απασχόληση. 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών πάντως δεν άργησε να δώσει το στίγμα για το πώς θα κινηθεί και από τη νέα του θέση, καθώς στο χαιρετισμό που έκανε στην τελετή παράδοσης παραλαβής με τον Γιάννη Στουρνάρα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την τρόικα ότι δεν μπορεί να επιβάλει τις απόψεις και τις αποφάσεις της στην Ελλάδα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο προγραμματισμός του κ. Αντώνη Σαμαρά πριν η χώρα φθάσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, να μην υπάρχει δηλαδή μνημόνιο και τρόικα και να αποτελούν και τα δύο παρελθόν για τους πολίτες.