Η ιταλική προεδρία «θα είναι μια πρόκληση, από το βάρος που οι Έλληνες συνάδελφοί μας είχαν αναλάβει αυτούς τους μήνες, η σκυτάλη που θα πάρουμε εμείς από την 1η Ιουλίου» δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Υπουργικής Διάσκεψης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου που διεξήχθη σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Δουλέψαμε πολύ καλά μαζί αυτούς τους μήνες βάζοντας εκ νέου στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής την Μεσόγειο» τόνισε εξηγώντας ότι τώρα η Ιταλία με τη σειρά της στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως σημείωσε η κα Μογκερίνι θα δοθεί «κυρίως στην κατεύθυνση της επίλυσης των κρίσεων, της προσοχής στην "μετα-κρίση" φάση διότι αυτό που μας διδάσκει και η Λιβύη και το Ιράκ είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που πάει πέρα από τις στρατιωτικές επεμβάσεις καθιστώντας πιο σημαντικό το μετά».
 
«Και η Συρία μας διδάσκει ενδεχομένως» είπε η κα Μογκερίνι, και πρόσθεσε «ότι μερικές συγκρούσεις μπορούν να αποφευχθούν καθώς μπορούσε κανείς εκ των προτέρων να δει ότι η κατάσταση ήταν εκρηκτική».
 
«Συνεπώς» κατέληξε η Ιταλίδα ΥΠΕΞ, στο θέμα της πρόληψης των συγκρούσεων, της διαχείρισης της "μετα-κρίσης" φάσης και της προσπάθειας σταθεροποίησης των χωρών εν όψει και της διαχείρισης των μεταναστευτικών θεμάτων παίρνουμε τη σκυτάλη προσπαθώντας να κάνουμε το καλύτερο».