Της Ιωάννας Καλαντζάκου*

Κάθε κυβερνητικό σχήμα είναι μια σύνθεση προσώπων, στοχεύσεων και γεωγραφικών ισορροπιών που αποτελεί αποκλειστική προνομία του Πρωθυπουργού. Μοιραία, η κάθε μεταβολή του επιφέρει αντίστροφα συναισθήματα σε εισερχόμενους και απερχόμενους συντελεστές. Δεν θα σχολιάσω ανθρώπινες συμπεριφορές.

Ο ανασχηματισμός είναι ένα εργαλείο αύξησης της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου.

Καταλαβαίνω το ειδησεογραφικό και επικοινωνιακό διακύβευμα ενός ανασχηματισμού. Το μείζον όμως είναι να αντιληφθούμε ότι τα πρόσωπα είναι φορείς υλοποίησης πολιτικών. Όσο μιλάμε περισσότερο για πολιτικές και λιγότερο για πρόσωπα, τόσο πιο ώριμος είναι ο δημόσιος διάλογος.

Σε κάθε περίπτωση, ότι η επιτυχία μιας Κυβέρνησης είναι ζήτημα αποτελεσματικότητας των πολιτικών της και όχι ελκυστικότητας των μελών της. 

Εκτιμώ ότι η διάθεση δουλειάς θα υπερκεράσει ορισμένες ατομικές αστοχίες του παρελθόντος. Η εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση απαιτεί επιστράτευση όλης της διαθέσιμης τεχνογωσίας. Εκεί έγκειται και η κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Χαρδούβελης είναι ένας έγκριτος επιστήμονας με βαθιά γνώση της αγοράς και των διεθνών συσχετισμών. Έχει εκφραστεί επανειλημμένως υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών και ελπίζω ότι έχει τον τρόπο να εφαρμόσει τις ιδέες του. 

Η στελέχωση των «παραγωγικών» υπουργείων αποπνέει αξιοπιστία, φερεγγυότητα και συνειδητοποίηση της ανάγκης για μια αναπτυξιακή στροφή. 

Το μήνυμα των ευρωεκλογών είναι «δώστε οξυγόνο στην κοινωνία, και ιδίως στα ελεύθερα επαγγέλματα και τη μεσαία αστική τάξη, δηλ. τους κοινωνικούς πυλώνες της παράταξης». Το αν ελήφθη θα φανεί από το έργο και όχι από τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός αποτυπώνει τη βούληση του Πρωθυπουργού:

i. Να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
ii. Να διορθώσει αδυναμίες και να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.
iii. Να σηματοδοτήσει την ώρα της κεφαλαιοποίησης των θυσιών του ελληνικού λαού, της κάρπωσης των ωφελειών από μια μακρόχρονη και επώδυνη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ορισμένες αλλαγές, πέραν της ουσίας, έχουν και αυτό το ισχυρό συμβολικό φορτίο, να εικονοποιήσουν δηλαδή τη μετάβαση σε άλλη στόχευση,   από τη δημοσιονομική πειθαρχία στην αναπτυξιακή προοπτική. 

Στο ερώτημα κατά πόσον χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, νομίζω ότι δεν χωρεί μονοσήμαντη απάντηση. Η Κυβέρνηση οφείλει να οικοδομήσει πάνω στο κεκτημένο της προηγούμενης σύνθεσης, και ιδιαίτερα στα σημαντικά δημοσιονομικά επιτεύγματα. Δεν σημαίνει ότι ο ανασχηματισμός ακυρώνει το έργο ακόμη και Υπουργών που δεν μετέχουν στο νέο σχήμα. Αυτό όμως που «απαγορεύεται» να κάνει είναι να «κλείσει τα μάτια» μπροστά στην εξάντληση των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας. Χρειάζεται στροφή αποφόρτισης των βαρών και άρσης των αδικιών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξάλλου περιέγραψε τις προτεραιότητες στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

i. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
ii. Αποκλιμάκωση φορολογικών συντελεστών.
(αρχής γενομένης από τις επιχειρήσεις)
iii. Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά (να επεκταθεί η ρύθμιση του συμψηφισμού του ΦΠΑ).

Όλα τα παραπάνω έχουν ως κοινό άξονα τη θεραπεία του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας. Μαζί με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, είναι οι δύο μείζονες προκλήσεις της Κυβέρνησης. 

 

*Ιωάννα Χρ. Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη 
Δικηγόρος – Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Α.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής