Θα γίνουν ορισμένες διορθώσεις στην οικονομική πολιτική τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ενώ αναφέρθηκε και στις δημοσιονομικές επιτυχίες της χώρας, στις θυσίες του ελληνικού λαού και στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Βόλφγανγκ Σόιμπλε στη Γερμανία. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ από την πλευρά του επεσήμανε πως αλλαγή υπουργού Οικονομικών δεν σημαίνει και αλλαγή πολιτικής. 

«Η Ελλάδα έκανε μεγάλες θυσίες τα τελευταία χρόνια, αλλά αρχίζει και έχει αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και ανέφερε τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 30% καθώς και την εξαετή ύφεση, από την οποία, όπως τόνισε, φαίνεται ότι βγαίνουμε, καθώς θα έχουμε για πρώτη φορά ανάκαμψη.

«Το βασικότερο όλων είναι ότι ξαναγυρίσαμε σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα οποία σας διαβεβαιώ και από τη νέα μου ιδιότητα, αλλά και επειδή είμαι εξουσιοδοτημένος από τον πρωθυπουργό να το πω, ότι θα τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Θα διαφυλάξουμε τις Θερμοπύλες, δηλαδή τα επιτεύγματα που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα», σημείωσε, για να προσθέσει: 

«Βεβαίως ορισμένες διορθώσεις στην οικονομική πολιτική είναι αναμενόμενο να γίνουν, διότι μέχρι τώρα πήραμε μέτρα κάτω υπό ασφυκτικές συνθήκες χρηματοδοτικών περιορισμών. Τώρα φαίνεται - τουλάχιστον απ' ό,τι φάνηκε την προηγούμενη χρονιά - ότι τα δημοσιονομικά πήγαν αρκετά καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε. Και φέτος για το πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο φαίνεται πως οδεύουμε στην ίδια κατεύθυνση. Επίσης, συνεχίζουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίες, που βελτιώνουν το εισόδημα, αυξάνουν το ΑΕΠ, ανοίγουν τις αγορές».

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ένας σοβαρός περιορισμός, η ρευστότητα, και υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες ώστε να μπορούν να δανείζουν επιχειρήσεις. 

Μιλώντας για την εμπειρία του κατά τα τελευταία δύο χρόνια στο Eurogroup, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον κ. Σόιμπλε για τη συμπαράστασή του και την «αμέριστη βοήθειά του σε κρίσιμες στιγμές». 

Χάρη στη στήριξη αυτή και κυρίως χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού «μπορέσαμε να γυρίσουμε το πλοίο σε ρότα ανάπτυξης και ευημερίας», πρόσθεσε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία του χρέους, εξήγησε ότι έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες αύξησής του καθώς τα ελλείμματα μετατράπηκαν σε πλεονάσματα.

«Άξιζε αυτή η πορεία. Αυτό ήταν το παρελθόν. Το μέλλον είναι μπροστά μας. Αυτό το υψηλό χρέος πέφτει ραγδαία. Και στο Eurogroup είπαμε ότι, αν κάποιες συνθήκες εκπληρωθούν - και εκπληρώθηκαν - ο εταίροι μας θα κοιτάξουν για τρόπους που θα περιορίζουν το χρέος, με τρόπους αμοιβαία επωφελείς - για όλους», και συνέχισε: 

«Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως τα μέσα 2015 είναι πλήρως καλυμμένες. Από τότε ως το τέλος του προγράμματος, υπάρχει ένα μικρό χρηματοδοτικό κενό. Η Ελλάδα έχει τρόπους να καλύψει αυτό το κενό. Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς. Μπορούμε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουμε ρέπος, με μη χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της γενικής κυβέρνησης. Επίσης υπάρχουν οι προνομιακές μετοχές των τραπεζών. Έχουμε τρόπους να καλύψουμε το εναπομένον ποσό»

Σόιμπλε: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επεσήμανε πως «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και επανέλαβε την ετοιμότητα της Γερμανίας να συμβάλει, στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του σε εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα αφιερωμένη στην Ελλάδα.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς αν θα υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησης μετά το 2015 και ανέφερε ότι «υπάρχουν τρόποι για να καλυφθεί τυχόν χρηματοδοτικό κενό» με ίδιες δυνάμεις της χώρας. Διευκρίνισε πάντως ότι η πρόθεση των εταίρων να βοηθήσουν πρέπει να θεωρείται θετική στάση και όχι αρνητική.
 
«Είπαμε τότε, και αυτό που είπαμε τότε το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία και όταν ερωτώμαι, ότι, εάν θα καθίστατο απαραίτητο και η Ελλάδα μέχρι τότε έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, το οποίο και έχει κάνει, ότι θα ήμασταν τότε διατεθειμένοι να σκεφτούμε για περαιτέρω μέτρα (ενν.βοήθειας). Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Και σε αυτό εμμένουμε. Αλλά εάν αυτό θα είναι έτσι, θα το δούμε. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και, εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Η πρόοδος η οποία έχει επιτευχθεί, αποδεικνύει ακριβώς αυτό», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και εξέφρασε για μία ακόμη φορά τον μεγάλο σεβασμό του για τις προσπάθειες των Ελλήνων και τις επιτυχίες της Ελλάδας, η οποία, «έχει κάνει εξαιρετική δουλειά» και έχει πετύχει περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πλέον έναν νέο υπουργό Οικονομικών, τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος προηγουμένως είχε κάνει λόγο για εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Στουρνάρα, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τον νέο του συνάδελφο, αλλά τόνισε ότι προσβλέπει στην γνωριμία τους, η οποία θα γίνει σύντομα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει και με εκείνον την καλή συνεργασία. «Το δήλωσε στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός, το είπε επίσης και ο Γιάννης Στουρνάρας. Η αλλαγή στην θέση του υπουργού Οικονομικών δεν σημαίνει αλλαγή και στην πολιτική. Πιστεύω ότι (η αλλαγή) δεν δείχνει κάποια αλλαγή στην πολιτική», επισήμανε.