current views are: 1

12 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση04:11

Οι συσκέψεις και το χρονοδιάγραμμα του Πρωθυπουργού

Δύο θα είναι οι πρώτες μεγάλες συσκέψεις που θα πραγματοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τον ανασχηματισμό. 

Δημοσίευση 04:11’
αρθρο-newpost

Δύο θα είναι οι πρώτες μεγάλες συσκέψεις που θα πραγματοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τον ανασχηματισμό. 

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Δύο θα είναι οι πρώτες μεγάλες συσκέψεις που θα πραγματοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τον ανασχηματισμό. 

Η πρώτη θα είναι με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η δεύτερη με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Άλλωστε οι νέοι υπουργοί έχουν ελάχιστο χρόνο για ενημερωθούν για τα χαρτοφυλάκια που παρέλαβαν και τα παραγωγικά υπουργεία έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους και τα αποτελέσματα πρέπει να είναι άμεσα. 

Ο υπουργός οικονομικών ήδη είναι καταρτισμένος για τα ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου και η ενημέρωση που του παρέχουν οι αναπληρωτές υπουργοί Σταϊκούρας και Μαυραγάννης είναι συνεχής .Ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει ήδη συζητήσει με τον Αντώνη Σαμαρά ότι το βάρος πέφτει στην μικροοικονομία αφού τα μακροικονομικά μεγέθη δείχνουν να έχουν μπει σε μια τάξη.  

Τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες ο νέος τσάρος της οικονομίας είναι η διαπραγμάτευση του χρέους , τα προαπαιτούμενα για τα δύο δις ευρώ. Τα προαπαιτούμενα αυτά είναι η μικρή ΔΕΗ η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων η χρηματοδότηση των κομμάτων η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων από την πρώτη του νέου έτους και το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που ήδη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Στα μέσα Αυγούστου η χώρα μας θα πρέπει να καλύψει δανειακές υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα επτά δισ. ευρώ. Τέλος τον Οκτώβριο και σε συνεννόηση με την τρόικα θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015. 

Η εντολή Σαμαρά προς το οικονομικό επιτελείο είναι σαφής.  

Σχεδιασμός για την μείωση των φορολογικών συντελεστών , σχεδιασμός για την εφαρμογή του συμψηφισμού των χρεών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και η μείωση των φορολογικών συντελεστών και για τους πολίτες. 

Η δεύτερη μεγάλη σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά θα γίνει με την νέα ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης που έχει ελάχιστες ημέρες να ενημερωθεί και κάποιοι τοποθετούν την σύσκεψη αυτή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Βασικός στόχος του υπουργείου ανάπτυξης δεν είναι άλλο από την πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών κονδυλίων .Επιπλέον η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που πολλοί κατέκριναν θα πρέπει να συνεχιστεί με το μικρότερο όμως κόστος για τις κοινωνικές ομάδες που αγγίζει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση με συντεχνίες και συνδικαλιστικά στεγανά. 

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί οι υπουργοί να μην έχουν χρόνο να προσαρμοστούν ωστόσο η κυβέρνηση αυτή δείχνει να έχει μια μικρή πίστωση χρόνου .Και αυτό γιατί έχει μπροστά της την καλοκαιρινή ραστώνη η οποία φέτος συνδυάζεται με το μουντιάλ. Άρα όπως υποστηρίζουν κάποιοι ίσως οι αντιδράσεις που ούτως ή αλλιώς μειώνονται το καλοκαίρι , να ελαχιστοποιηθούν και έτσι να διανύσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Επιπλέον η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου θα είναι στα μέσα Ιουλίου στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου ενώ την ίδια χρονική στιγμή θα ψηφίζονται στην βουλή και τα νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα. 

Αν κάποιοι πάντως σπεύσουν να εφησυχάσουν από αυτήν την επίπλαστη παράταση χρόνου που παίρνει η κυβέρνηση μάλλον κάνουν λάθος γιατί ο Σεπτέμβριος είναι μόλις 90 ημέρες μακρυά…


σχετικα αρθρα