Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος. «Ο πρωθυπουργός είπε στην  προεκλογική του ομιλία του στο κέντρο της Αθήνας με τους λιγοστούς ακροατές ότι σκίζει κάθε μέρα τα μνημόνια. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που σκίζει κάθε μέρα είναι την αξιοπιστία του και την αξιοπρέπεια των πολιτών» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε σχέση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω στις θέσεις του, δεν θα αφήσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει απέναντι στο λαό. «Όσοι πιστεύουν ότι θα αποπλανηθούμε απο τους δανειστές θα απογοητευτούν σύντομα. Θα κάνουμε πράξη αυτό που οραματιζόμαστε και ας προσπαθούν κάποιοι να μας παρουσιάσουν ως νερόβραστους».

Οι εκλογές έδειξαν την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγάλες μάχες όμως μας περιμένουν, υποστήριξε. «Πρέπει να δώσουμε τη μάχη δίπλα στο λαό καθημερινά. Δίπλα στις καθαρίστριες που δίνουν κάθε μέρα τη μάχη τους με αυταπάρνηση, δίπλα στους απολυμένους της ΕΡΤ».

Σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ακροδεξιοί και φωνακλάδες των τηλεοπτικών παραθύρων σερβιρίστηκαν στο λαό μαζί με δόση τοξικού ΠΑΣΟΚ».

Αυτό το μετεκλογικό και πιθανότατα και προεκλογικό καλοκαίρι, είπε ο κ. Τσίπρας, υπάρχουν για την κοινωνία δύο επιλογές: Ή το Φθινόπωρο θα επιβληθούν νέα σκληρά μέτρα και τη διαπραγμάτευση για το χρέος θα αναλάβουν οι διορισμένοι των Καννών και οι εντεταλμένοι των Γερμανών ή το Φθινόπωρο θα υπάρξει νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία θα αναλάβει να διαπραγματευθεί με τους δανειστές, με γνώμονα τη σωτηρία της κοινωνίας και του λαού και αυτό πρέπει να διαπερνά όλη την πολιτική μας δράση.

Το δεύτερο και ιδιαίτερα έντονο μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προς όσους ασκούν κριτική στην πολιτική του, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενσωματώνεται στο σύστημα ήταν η διακήρυξή του ότι «είμαστε κλειστοί όσο δεν παίρνει στο δέλεαρ της εξουσίας, στην υποστολή του ριζοσπαστισμού μας, στο στρογγύλεμα των θέσεών μας για να γίνουμε δήθεν αποδεκτοί από πιο συντηρητικά στρώματα».

«Δεν θα ανεχθούμε την αντιλαική πολιτική και όσους θέτους προσχώματα στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Περιφρονεί την πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας με την επιλογή του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε ο κ. Τσίπρας σχετικά με τον Γιάννη Στουρνάρα. Με την επιλογή του «εκλεκτού του Βερολίνου» Γ. Στουρνάρα για την ΤτΕ, ο Σαμαράς επιλέγει τη σύγκρουση.

«Προειδοποιούμε τον κ. Σαμαρά και τους δανειστές ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι θα εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του λαού» επεσήμανε.

Σαφάρι εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων που παραπέμπει στην ταραχώδη δεκαετία του '60 με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να γίνει σύγχρονος Τσιριμώκος στην αυλή των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην καταργηθεί η Δημοκρατία μας».

Το νέο μνημόνιο είναι προ των πυλών και ας διαμηνύει η κυβέρνηση ότι τα μέτρα τελείωσαν, σχολίασε. «Τα μνημόνια είναι εδώ και αποτελούν καθεστώς». «'Εχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε, αλλά έχουμε συνείδηση και της λαικής ετυμηγορίας. Ακόμα και οι συντηριτικές δυνάμεις της ΕΕ βλέπει το αδιέξοδο. Θέσαμε προχτές στον κ. Ντράγκι το ζήτημα του χρέους και τον εναλλακτικό δρόμο. Υπάρχουν εναλλακτικές, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις»