Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Τα επόμενα του βήματα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ πια, σχεδιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πιστεύει ότι παρά την ηρεμία που ακολούθησε την ανακοίνωση της σύνθεσης των ονομάτων της νέας κυβέρνησης, υπογείως "κάτι ψήνεται" και μάλιστα αφορά το συνέδριο του κόμματος και την αποδοχή που θα έχει ο ίδιος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης δεν θεωρεί καθόλου τυχαίο ότι ο Μιχάλης Καρχιμάκης ξεσπάθωσε χθες δηλώνοντας την δυσαρέσκειά του για τον σφιχτό εναγκαλισμό του ΠΑΣΟΚ με την Δεξιά αλλά και την επισήμανσή του ότι ακόμη κι αν γινόταν πρόταση σε μέλη της κίνησης των 75 να μπουν στην κυβέρνηση αυτή δεν θα είχε παραλήπτη. 

Ο κ. Βενιζέλος προσπέρασε με σχετική ευκολία το γεγονός πως δύο βουλευτές τον αμφισβήτησαν, ο ένας δε (Θάνος Μωραϊτης) ζήτησε ανοιχτά αλλαγή ηγεσίας. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν σκέφτεται το τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από την πλάτη του.  

Γι' αυτόν τον λόγο θα επιδιώξει να αποφύγει πιθανούς αιφνιδιασμούς εκ των έσω και θα προσπαθήσει να έχει τον έλεγχο των κινήσεων και των πρωτοβουλιών. 

Στην Χαριλάου Τρικούπη ορισμένοι εισηγούνται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ασχοληθεί τώρα με τα εσωκομματικά ούτως ώστε στον δρόμο προς το Συνέδριο να έχουν λειανθεί τα πράγματα και να μην υπάρχει συγκρουσιακό κλίμα. Πιθανολογείται πως αφού ο κ. Βενιζέλος "τακτοποιήσει" τις εκκρεμότητες με τις κενές θέσεις στη Βουλή και το κόμμα θα συγκαλέσει κάποιο κεντρικό όργανο για να δρομολογήσει τις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Όμως εάν η Συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς προγραμματίζεται για το Φθινόπωρο αυτό σημαίνει ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο. Ο χρόνος επομένως λειτουργεί ασφυκτικά και οι όποιες αποφάσεις για τον χαρακτήρα του συνεδρίου θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Άλλωστε όπως ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει πει στο περιβάλλον του "δεν θέλω να δώσω περιθώριο στους αντιπάλους μου να προβούν σε άλλες αμφισβητήσεις".