Γράφει ο Πάνος Σιδέρης  

Στην Αθήνα αναμένεται στις αρχές Ιουλίου ο CEO της JPMorgan, James Dimon, ο οποίος αναμένεται να γίνει δεκτός μετά βαΐων και κλάδων από τον πρωθυπουργό και από τους έλληνες τραπεζίτες, καθώς πρόκειται για ένα πολύ βαρύ όνομα.  

Το όνομα της JPMorgan άρχισε να πρωταγωνιστεί με αρνητικό τρόπο  στην ελληνική επικαιρότητα  από το 2007 και μετά, κυρίως με αφορμή το σκάνδαλο των ομολόγων. Μετά ήρθε η κρίση και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η JPMorgan μπήκε στη ειδησεογραφική καθημερινότητα μας. 

Εδώ και πολλά χρόνια επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού αυτού κολοσσού είναι ένας Έλληνας τρίτης γενιάς, ο χαρισματικός  και πανίσχυρος James Dimon, ή αλλιώς Δημήτρης Παπαδημητρίου. 

Τρεις γενιές Παπαδημητρίου διαπρέπουν εδώ κι έναν αιώνα σχεδόν στο χρηματικοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ, με τον James Dimon να έχει φτάσει πολύ ψηλά και να είναι εδώ και μερικά χρόνια ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου.  

Ο παππούς του σημερινού CEO της JPMorgan, ο οποίος λεγόταν Παναγιώτης Παπαδημητρίου  ήταν Έλληνας της Μικράς Ασίας και εργαζόταν ως μεσίτης και τραπεζικό στέλεχος εκεί. Εγκατέλειψε τη Μικρά Ασία το 1920 για να πάει στις ΗΠΑ και να βρεθεί στη Γουόλ Στριτ.  Ο Παναγιώτης Παπαδημητρίου, ένας πολύ καλλιεργημένος Έλληνας, με πολλές γνώσεις, εργάστηκε αρχικά στην Τράπεζα της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και μετά το 1940 άνοιξε χρηματιστηριακό γραφείο, με πελάτες κυρίως Έλληνες ομογενείς που του εμπιστεύονταν τις περιουσίες τους.  

Ο γιος του Παναγιώτη, ο Θεόδωρος ή Τεντ Παπαδημητρίου, εργαζόταν μέχρι πρόσφατα -παρότι συνταξιούχος-  στη γνωστή και στα καθ’ημάς (πάλι από πολιτικά σκάνδαλα) Merryl Lynch. Ήταν φίλος πολλών ελλήνων εφοπλιστών καθώς και του Αριστοτέλη Ωνάση.  Ο ίδιος μιλάει πολύ καλά ελληνικά, αλλά ο γιος του ο CEO της JPMorgan, James Dimon ή Δημήτρης Παπαδημητρίου όχι.  Δηλώνει ωστόσο περήφανος για την ελληνική καταγωγή του! 

Ο James Dimon , 58 ετών σήμερα, έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Ταφτς και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ. Τα αμερικανικά ΜΜΕ τον αποκαλούν σταρ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και ήδη από την ηλικία των σαράντα ετών θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους άνδρες στις ΗΠΑ.  Και από τους πιο πλούσιους, οπωσδήποτε, καθώς το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στην περίφημη λίστα του Forbes με αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια εισόδημα το χρόνο.  

Ο αμερικανός τραπεζίτης έχει έρθει πολλές φορές ξανά στην Ελλάδα καλοκαίρι, για διακοπές με την οικογένειά του.  Πριν από μερικά χρόνια μαζί και με τους γονείς του είχαν οργανώσει κρουαζιέρα στο Αιγαίο, αλλά πέρασαν για λίγο και από την Αθήνα, πάντα χωρίς δημοσιότητα. Αυτή τη φορά όμως μάλλον δεν θα την αποφύγει. 

TAGS