Σαφή προειδοποίηση, για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, καθώς παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος για την ανάκαμψη της οικονομίας, απηύθυνε ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην τελευταία του Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Όπως αναφέρει, η πορεία βελτίωσης που εμφάνισε τον τελευταίο καιρό η ελληνική οικονομία, η οποία της επέτρεψε την έξοδο της στις αγορές, δεν είναι δεδομένη και θα μπορούσε να διαταραχθεί. «Για το 2015 η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί περίπου κατά 0,5%. Ωστόσο προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής θα οδηγούσε σε νέο αποκλεισμό από τις αγορές και θα επανέφερε τη χώρα σε περίοδο οικονομικής αστάθειας.

Ο κίνδυνος αυτός δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς η επάνοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι οι αγορές προεξοφλούν τη συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» επισημαίνει ο κ. Προβόπουλος.

Για να αποτραπούν οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τον απερχόμενο διοικητή, η αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλους τους τομείς. Η οικονομική πολιτική πρέπει τώρα να πείσει ότι δεν εφησυχάζει και δεν οπισθοδρομεί, αλλά είναι έτοιμη να βαδίσει έως το τέλος του δρόμου: τη δημιουργία μιας δυναμικής και εξωστρεφούς οικονομίας, υπογραμμίζει στην Έκθεση.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην κλαδική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους οι τράπεζες έχουν πλέον διευρυμένες δυνατότητες προκειμένου να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική δραστηριότητα.

Προβόπουλος σε Μεϊμαράκη: Τα κακά είναι πίσω μας

«Τα κακά είναι πίσω μας, δεν χρειάζεται όμως εφησυχασμός γιατί η ανεμελιά είναι ο χειρότερος εχθρός μας» δήλωσε ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, παραδίδοντας στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την ετήσια έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2013- 2014.

Ο κ. Προβόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις, ούτε και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ότι θα θέσει θέμα παραμονής του νέου διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην με βάζετε να σχολιάσω απόψεις των πολιτικών μέσα στον ναό της Δημοκρατίας».

«Δεν σχολιάζω» απάντησε, όταν ρωτήθηκε αν η σημερινή πολιτική ηγεσία έχει διδαχθεί από τα λάθη τής προηγούμενης περιόδου.

Ο κ. Προβόπουλος διευκρίνισε πάντως ότι με τη χθεσινή δήλωσή του «άλλοι θα χάσουν τον ύπνο τους» δεν εννοούσε ότι είναι ίδια τα προβλήματα με το παρελθόν.