Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Την ώρα που το Κρεμλίνο επιχειρεί, όπως διαφαίνεται, να ανακτήσει πολύτιμα εδάφη που κατείχε επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ταξίδεψε στη Ρουμανία με ειδική αποστολή.

Πληροφορίες θέλουν να στήνεται μία «γραμμή άμυνας και ειρήνης απέναντι σε κάθε απόπειρα αποσχιστικής τάσης που πιθανόν να μεθοδεύεται από τη Μόσχα, που επιδιώκει το «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» ώστε να υπάρξει ανασύσταση μέρος του ανατολικού μπλοκ. Βέβαια κάτι τέτοιο, στην παρούσα φάση, θα ήταν ουτοπικό και το γνωρίζει πολύ καλά και ο Β. Πούτιν, γι αυτό ίσως και να περιορίζει τους σχεδιασμούς του σε πιο ρεαλιστικά σχέδια.

Και αυτό γιατί, πολλές από τις γειτονικές χώρες της Ρωσίας έχουν περάσει ή βρίσκονται ήδη στο «προθάλαμο» του ΝΑΤΟ. Ωστόσο θεωρείται πιθανόν η Μόσχα να επιχειρήσει να πάρει κάποιους «θύλακες» τους οποίος τους θεωρεί στρατηγικά αναγκαίους για να έχει πατήματα η «κόκκινη αρκούδα». Η Κριμαία είναι απόδειξη των μεθοδεύσεων που επιχειρούνται από το Κρεμλίνο και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος μόλις ολοκληρωθούν τα σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι επιδιώξεις αυτές ενδέχεται να είναι αιματηρές, να επιφέρουν αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή με ό,τι καταστροφικές συνέπειες μπορεί να ακολουθούν. Δεν είναι εύκολο να περιοριστούν, να απομονωθούν και να ελεγχθούν. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί. Μια αστάθεια συνόρων, που μπορεί να πυροδοτηθεί από εμφύλιους κατευθυνόμενους πολέμους, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Ταυτόχρονα η Συρία και το Ιράκ φλέγονται, στη Λιβύη επικρατεί χάος, οι Κούρδοι ξεσηκώνονται και ο Ερντογάν ανεξέλεγκτος ονειρεύεται την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει το Αμερικανικό Πεντάγωνο,το έχουν θέσει σε συναγερμό και στη σύνταξη σχεδίων αντιμετώπισης της κατάστασης. Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι μπορεί να ακυρώσει τις μεθοδεύσεις του Κρεμλίνο. Να αποτρέψει τη δημιουργία των συνθηκών στη Μόσχα για την ενεργοποίηση των σχεδίων της. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής και σύμμαχος στην περιοχή. Παράλληλα διαθέτει ισχυρό αμυντικό σύστημα και αξιόλογο ένστολο προσωπικό.

Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία μία αμυντικής γραμμής Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που θα αποτελέσει σε πρώτη φάση ανάχωμα των επιδιώξεων της Μόσχας. Βέβαια η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στη Ρωσία και να την δει ως κράτος-εχθρό. Έχει και ιστορικούς δεσμούς αλλά και οικονομικές σχέσεις σε μία χρονική στιγμή που έχει ανάγκη το κάθε ρούβλι της Μόσχας. Υπάρχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό και επιθυμεί στενότερη ενεργειακή συνεργασία , διεκδικώντας το πέρασμα από το έδαφός της αγωγών φυσικού αερίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εφαρμόζοντας στο μέγιστο τη διπλωματία θα πρέπει να ισορροπήσει σε ένα πολύ τεντωμένο σχοινί.

Με τα δεδομένα αυτά ταξίδεψε χτες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Ρουμανία. Εκεί είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Mircea Dusa. Στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Ρουμάνος Υπουργός Άμυνας , παρακάθισε και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) Claude-France Arnould, η οποία και εκείνη πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βουκουρέστι. Από τις πολύ κρίσιμες και σημαντικές επαφές του Δ. Αβραμόπουλου δεν θα μπορούσε να υπάρχει στην ατζέντα του και η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Titus Corlatean.

Μετά την συνάντηση των κ.κ. Αβραμόπουλου και Dusa στο υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας, ακολούθησαν δηλώσεις. Τα όσα είπαν, αν «μεταφραστούν», επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Συγκεκριμένα ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Είμαστε κι εμείς μία όαση σταθερότητας σε αυτή την περιοχή, ως κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα στο Νότο και η Ρουμανία στα ανατολικά. Συζητήσαμε για την κατάσταση της περιοχής στο στρατιωτικό πεδίο, με αφορμή την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία. Συζητήσαμε επίσης για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη νότια Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη την αστάθεια στις χώρες της βόρειας Αφρικής. Τιμούμε τα μέτρα που πήρε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο για την ασφάλεια του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας. Τιμούμε επίσης τη στρατηγική της θαλάσσιας ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και έχουμε υποστηρίξει την αρχή της θαλάσσιας ασφάλειας, μιας ισορροπημένης θαλάσσιας ασφάλειας, η οποία να καλύπτει και τη Μεσόγειο, αλλά και τον Εύξεινο Πόντο.

Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς. Έχουμε προγραμματίσει να διευρύνουμε το μνημόνιο και να συμπεριλάβουμε και άλλους στόχους διμερούς συνεργασίας, έτσι ώστε τα δύο κράτη να αποτελέσουν από κοινού σημαντικό παράγοντα ασφάλειας».

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η συνάντηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμα φορά το άριστο επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.Είμαστε δύο λαοί, δύο έθνη, που ζουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην πιο ευαίσθητη και ταραχώδη περιοχή της Ευρώπης. Επικαιροποιώντας αυτή τη διαχρονική εξαίρετη συνεργασία, την προσαρμόζουμε στις ανάγκες της εποχής και στην κοινή ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική μας. Είμαστε χώρες που υπηρετούμε το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρηνική συνεργασία με όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής μας. Και σε αυτό το τόξο αστάθειας, που ξεκινάει από την Τυνησία και τελειώνει στην Ουκρανία, παραμένουμε σταθεροί και σταθεροποιητικοί παράγοντες. Αποφασίσαμε να συμπορευθούμε, αναλαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες -εάν αυτό χρειαστεί- ώστε να συστήσουμε έναν άξονα σταθερότητας από το βόρειο τμήμα της Βαλκανικής μέχρι το Νότιο, προσβλέποντας στο να δημιουργήσουμε πράγματι μία όαση ασφάλειας και σιγουριάς για ολόκληρη την περιοχή.

Τέλος, διατρανώσαμε τη βασική αρχή και θέση των Κυβερνήσεων των χωρών μας για σταθερά σύνορα σε ολόκληρη την περιοχή. Όλες μας οι πρωτοβουλίες, όλη η συνεργασία τίθενται στην υπηρεσία ενός και μόνο σκοπού: ειρήνη, πρόοδο, ανάπτυξη, ευημερία για τους λαούς μας και ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μέλλον για την πολύπαθη Βαλκανική».