Σύμφωνα με ανακοίνωση του τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση καλλιεργήσιμων δημόσιων γαιών σε αγρότες, επιβάλλεται να ολοκληρωθεί άμεσα το μετέωρο βήμα προς την τοπική αγροτική παραγωγή.

"Η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για παραχώρηση καλλιεργήσιμων γαιών του δημοσίου, έναντι συμβολικού τιμήματος, σε ακτήμονες και μη αγρότες, αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό βήμα που δημιουργεί προϋποθέσεις για την δημιουργία νέων παραγωγικών διαδικασιών ως παράθυρο διεξόδου από την βαθιά ύφεση την οποία αντιμετωπίζει η χώρα.

Η σωστή αυτή πρωτοβουλία, η οποία πάντως καθυστέρησε έναν ολόκληρο χρόνο, είναι απαραίτητο να ενταχθεί στο πλαίσιο της ανάπτυξης της τοπικής, αειφόρου αγροτικής παραγωγής μικρής κλίμακας, μία πολιτική η οποία ήδη συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν όψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Όσοι επωφεληθούν, να τηρούν κάποιες προδιαγραφές για προϊόντα ονομασίας προέλευσης ή βιολογικά πιστοποιημένα και να ενταχθούν σε δίκτυα, κατά περιοχή ή κατηγορία προϊόντων.

Το επόμενο απαραίτητο βήμα είναι η δημιουργία λαϊκών αγορών τοπικών παραγωγών και η παραχώρηση μικρών κλήρων από δημόσιες γαίες και σε όσους είναι γεωργοί ως δεύτερη επαγγελματική δραστηριότητα, ιδίως σε περιαστικές περιοχές, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες για την οργάνωση μικρών συνεταιριστικών συμπράξεων παραγωγών στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας -ο νόμος είναι υπό ψήφιση. Οι ζητούμενες πρωτοβουλίες δημιουργήσουν σημαντική αναπτυξιακή δυναμική στον αγροτικό τομέα, και το κυριότερο, θα προσθέσουν άμεσα μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας".

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο".