Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Κυρίαρχο είναι το αίσθημα της αγωνίας και του προβληματισμού στο εσωτερικό της ΝΔ για το κατά πόσο θα αντέξει η νέα κυβέρνηση. Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη αντιμετωπίζουν με φόβο τις εξελίξεις και μιλούν πια για το... μοιραίο, καθώς προβληματίζονται για  τα περιθώρια η «νέα» κυβέρνηση να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα.
 
Ο Πρωθυπουργός θεωρεί δικαιολογημένες τις πικρίες των βουλευτών αλλά τόνισε ότι «τώρα προέχει η μάχη για να βγει οριστικά η χώρα από το μνημόνιο». Στο Μέγαρο Μαξίμου κλείνουν τα αυτιά τους στα σχόλια των βουλευτών της ΝΔ που σε κατ' ιδίαν συζητήσεις πρωτίστως δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις ακόμη και στους αθεράπευτα ρομαντικούς της κυβέρνησης.
 
Ακόμη και υπουργοί που θεωρούνται «προεδρικοί» δεν έκρυβαν την αγωνία τους για τις εξελίξεις καθώς εκτιμούσαν ότι χάθηκε μια ευκαιρία για να επανακτήσει η ΝΔ την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό παιχνίδι.
 
Κάποιοι άλλοι μπορεί να ήταν απολύτως ικανοποιημένοι που διαφύλαξαν το προσωπικό τους κεκτημένο αλλά δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την απογοήτευση που σκόρπισε ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός. Ενώ άλλοι επιχειρούσαν να πείσουν ότι «το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να αποδείξει πως είναι αποτελεσματική και ας μην είναι θεαματική».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την προετοιμασία για τη μεγάλη μάχη για τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, ο Πρωθυπουργός θα ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο από το συνολικό πακέτο των αλλαγών που είχε εξαγγείλει προ καιρού με μια σειρά προτάσεων για το πολιτικό σύστημα.
 
Μεταξύ των άλλων σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνονται ενδεχομένως ρυθμίσεις για κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών και σειρά προβλέψεις για το πολιτικό χρήμα, τη διαφάνεια και τον πλήρη έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών από ανεξάρτητη αρχή.
 
Ταυτοχρόνως ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για κάθε υπουργείο με δεσμεύσεις κατά τομέα κυβερνητικής πολιτικής. Την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και την αποτελεσματική διαχείριση της κυβερνητικής πολιτικής θα εποπτεύει καθημερινώς ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς