Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

«Όσο και να θέλει να κρυφτεί πίσω από τον μανδύα του επαναστάτη δεν μπορεί να πείσει». Η φράση ανήκει σε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος όταν το newpost τον ρώτησε πως σχολιάζει τα πρόσφατα ταξίδια και τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι επαφές του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής πριν από λίγους μήνες καταδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας γίνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο «συστημικός».

Κάθε του κίνηση όταν βγαίνει εκτός της χώρας είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά δεδομένα ενώ ξεχνά λένε χαρακτηριστικά όλες τις κορώνες που χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της χώρας.

Πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η πρόσφατη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε καμία θετική απάντηση για το ζήτημα της διαγραφής του χρέους ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το θέμα δεν ετέθη στην διάσταση που διαρρέει  ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό γιατί αν είχε πάρει μια θετική απάντηση από τον κ Ντράγκι λένε χαρακτηριστικά πηγές από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το διαφήμιζε και θα το διατυμπάνιζε ενώ θα παρουσίαζε και τον Αλέξη Τσίπρα ως μεγάλο επαναστάτη. «Κάτι τέτοιο δεν έγινε» σχολίαζε η ίδια πηγή και συνέχισε με νόημα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της αξιωματικής  αντιπολίτευσης διατυπώνει διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό.

«Όσο συνεχίζει αυτήν την τακτική τόσο δεν πείθει» σχολίαζε στέλεχος της ΝΔ και θύμιζε τις δηλώσεις Τσίπρα στο Τέξας των ΗΠΑ σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στη σφαίρα του ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες ο κ. Τσίπρας έχει επισκεφθεί εκτός από τον κ. Ντράγκι και τις ΗΠΑ, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ στις Βρυξέλλες είχε συνάντηση με τον Μάρτιν Σούλτς.

Την επιχειρηματολογία όσων υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δημιουργήσει ένα φιλοευρωπαϊκό προφίλ έρχονται να προστεθούν και τα ταξίδια του σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία πριν λίγες εβδομάδες.

Όπως εκτιμούν στη ΝΔ, στόχος του κ. Τσίπρα είναι να δημιουργήσει ένα φιλοευρωπαϊκό προφίλ και να εγκαταλείψει σιγά σιγά το δόγμα της εξόδου από το ευρώ που έχει εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κομματικούς σχηματισμούς στην γηραιά Ήπειρο.
Το επόμενο βήμα ωστόσο είναι η προσπάθεια να πείσει και τους πολίτες για την στροφή σε πιο μετριοπαθείς πολιτικές απόψεις πράγμα δύσκολο αφού το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν ακουστεί από τον ίδιο φράσεις όπως σκίζουμε τα μνημόνια ή ότι η κυβέρνηση αποτελείται από υπαλλήλους των Γερμανών η ακόμη και οι χαρακτηρισμοί Μερκελιστές που απέδωσε στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο .

Η στροφή Τσίπρα, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, ήδη θα αρχίσει να φαίνεται και στο εσωτερικό, αφού, όπως θυμίζουν, εγκαταλείπονται σιγά σιγά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέσεις, όπως η επαναφορά στο ακέραιο των μισθών σε επίπεδα 2009, η επαναπρόσληψη όλων των δημοσίων υπαλλήλων, η πλήρης αποκατάσταση των συντάξεων και η εμμονή στην οριστική και μονομερή διαγραφή του χρέους.