Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Με την «Ελιά» να έχει ρίξει ήδη τις πρώτες σκιές, η νέα κυβέρνηση που μετρά μόλις τέσσερις μέρες ζωής προσπαθεί να βρει το βηματισμό της και να προχωρήσει σε ένα δύσκολο δρόμο που θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα μακριά από τα μνημόνια και την τρόικα και μπροστά στην έξοδο από την κρίση. 

Για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός  σήμερα στις 11:00 συνεχίζει με το Εργασίας, τον κύκλο των συναντήσεων με τις ηγεσίες των υπουργείων προκειμένου να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις, ώστε να επιταχυνθεί η κυβερνητική προσπάθεια και τα αποτελέσματα να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα και να φτάνουν πλέον άμεσα στους πολίτες. 

Οι επαφές του κ. Σαμαρά με τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησαν χθες το απόγευμα στις 18:00 με τους επικεφαλής των υπουργείων Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Για τις 18:45 είχε προγραμματιστεί ραντεβού και με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, όμως ακυρώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου λόγω της ανοικτής διαφωνίας για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Οι ρίζες της πρώτης κρίσης και η στροφή Βενιζέλου 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr οι ρίζες της πρώτης κρίσης στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ξεκίνησε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, βρίσκονται στην δέσμευση που φέρεται να έλαβε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι δεν θα κάνει απολύσεις των υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα

Το γεγονός ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, που απέτυχε να φτιάξει κόμμα και έμεινε ως ανεξάρτητος, έθεσε όρους για να στηρίξει την κυβέρνηση και να πάρει υπουργείο, αποτελεί μιας τάξεως ζήτημα, όμως το πιο σοβαρό είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε πλεύση στο θέμα των απολύσεων και ζητά να μην προχωρήσουν, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για αποφάσεις μηνών που έχουν την υπογραφή του. 

Οι συγκεκριμένες απολύσεις, όπως υπενθύμιζαν κυβερνητικά στελέχη, είχαν αποφασιστεί από το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εδώ και καιρό και αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή των δόσεων που εκκρεμούν προς της χώρα μας. Άλλωστε αν δεν απολυθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που είναι ήδη σε καθεστώς διαθεσιμότητας, θα πρέπει να βρεθεί αντίστοιχος αριθμός άλλων υπαλλήλων από το δημόσιο. 

Παράλληλα τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν και την ηθική πλευρά του ζητήματος, καθώς όπως έλεγαν, όταν υπάρχει η συγκεκριμένη εικόνα με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, δεν μπορεί να μην προχωρά πρόγραμμα διαθεσιμότητας που αφορά υπαλλήλους οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαφανείς διαδικασίες αλλά ως «ρουσφέτια» των Πανεπιστημιακών. 

Η τροπολογία της ανακωχής   

«Προσπαθούμε μία ημέρα να τετραγωνίσουμε τον κύκλο», έλεγε στο newpost.gr κυβερνητικό στέλεχος, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση  από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης  για την κατάθεση, σήμερα, τροπολογίας με την οποία θα δίνεται ολιγοήμερη παράταση στη διαθεσιμότητα 341 διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ των οποίων η διαθεσιμότητα λήγει την Κυριακή 15 Ιουνίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το σύνολο των 1036 εργαζομένων θα απολύονταν.

Η τροπολογία θα ψηφιστεί μαζί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στο Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να βρεθεί λύση και στο πλαίσιο αυτό χθες νωρίς το πρωί είχε συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο κ. Βενιζέλος και οι δύο υπουργοί. 

Με δεδομένο ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να δεχθεί επαναπρόσληψη άνω των 600 υπαλλήλων που μπήκαν σε διαθεσιμότητα, έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να υπάρξει αυτή η ρύθμιση για δύο λόγους. Πρώτον για να δοθεί επαρκής χρόνος στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις μετά τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης και δεύτερον και σημαντικότερο για να έχει το χρόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος να…ενημερωθεί καλύτερα και να επαναξιολογήσει τις δομές των πανεπιστημίων ώστε να προχωρήσει στις δικές του προτάσεις.