Τα νέα μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο και την κάλυψη της μαύρης τρύπας που προκλήθηκε από τις αστοχίες του προϋπολογισμού και την υστέρηση των εσόδων, θα ανακοινωθούν, όπως έχει γνωστοποιηθεί, στις 15 Απριλίου και ήδη προκαλούν πονοκεφάλους στην κυβέρνηση.

Στους πονοκεφάλους αυτούς, έρχεται να προστεθεί άλλος ένας που έχει να κάνει με τη σημειολογία που προκαλεί η ημερομηνία που επελέγη για την ανακοίνωση των νέων μέτρων:

Στις 23:40 14 Απριλίου του 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του, ο Τιτανικός, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό. Ο Τιτανικός βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα στις 02:20 στις 15 Απριλίου!

Η Κυβέρνηση δηλαδή, σε μια χρονική περίοδο που οι οικονομικοί αναλυτές διατυπώνουν την άποψη ότι καθημερινά πλησιάζουμε και περισσότερο την χρεοκοπία, επέλεξε να ανακοινώσει τα οικονομικά μέτρα, την ημέρα που συμπληρώνονται 99 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού!

Είναι δεύτερη φορά που η ελληνική οικονομία συσχετίζεται με τον Τιτανικό. Ήταν 16 Φεβρουαρίου του 2010, όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώπιον 200 δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την (οικονομική) αξιοπιστία της, είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο «όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο Τιτανικός».

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα, μόνον αβύθιστη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί...

Την ίδια ώρα, προβληματίζει την κυβέρνηση ο τρόπος με τον οποίο θα ανακοινωθούν τα μέτρα στις 15 Απριλίου σύμφωνα με τα όσα έχει πει μέχρι τώρα ο υπουργός οικονομικών.

Σε σύσκεψη που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και των αρμοδίων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, τέθηκε το θέμα: Πώς θα ανακοινωθούν τα μέτρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο αλλά και αυτά που απαιτούνται για να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων στον προϋπολογισμό.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Χρήστος Πρωτόπαπας ήταν της άποψης τα μέτρα να ανακοινωθούν συνολικά και όχι τμηματικά ώστε να συνοδευτούν με μέτρα για την ανάπτυξη. Ο λόγος ήταν γιατί αν τα μέτρα ανακοινωθούν τμηματικά, τότε όπως ειπώθηκε θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις ενώ ο χρόνος που ενδεχομένως κερδίσει η κυβέρνηση δεν θα την ωφελήσει.

Άλλοι ωστόσο τάχθηκαν όχι υπέρ ενός συνολικού πακέτου, αλλά κατά τμήμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αποφασίσει ακόμη με ποιον τρόπο θα πρέπει να γίνει η ανακοίνωση του πακέτου. Αν είναι συνολικό ενδέχεται να ανακοινωθεί απο τον ίδιο ως ένα «εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση». Αν πάλι γίνει το αντίθετο τότε τα μέτρα θα ανακοινωθούν από το οικονομικό επιτελείο.

Όλοι αποκλείουν η ανακοίνωση των νέων μέτρων να γίνει σαν διάγγελμα από τον πρωθυπουργό γιατί θα προσδώσει δραματικούς τόνους που θέλουν να τους αποφύγουν. Μάλλον προκρίνεται η λύση, της Ολομέλειας της Βουλής, είτε της συνεδρίασης της Κ.Ο. ή του Πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ . Ίσως ακόμη και μέσα από συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου.