current views are: 3

14 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση10:59

Προετοιμάζεται νέο μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

«Πυρετωδώς» προετοιμάζεται  η Αθήνα για τα πολύ σημαντικά ταξίδια του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου  σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον. 

Δημοσίευση 10:59’
αρθρο-newpost

«Πυρετωδώς» προετοιμάζεται  η Αθήνα για τα πολύ σημαντικά ταξίδια του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου  σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον. 

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης  

«Πυρετωδώς» προετοιμάζεται  η Αθήνα για τα πολύ σημαντικά ταξίδια του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου  σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον. Οι επισκέψεις αυτές  θα έχουν ολοκληρωθεί έως  το τέλος του καλοκαιριού  και  αναμένεται να δρομολογήσουν καταλυτικές εξελίξεις τόσο στα Ελληνοτουρκικά όσο και  στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. 

Σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς, ο Δημήτρης  Αβραμόπουλος  προγαμματίζει να επισκεφτεί  πρώτα την Άγκυρα. Πληροφορίες του «newpost.gr » θέλουν να υπάρχει πρόθεση για επικαιροποίηση και επέκτασητου μνημονίου Παπούλια –Γιλμάζ.  Αυτό πιθανόν θα έχει τη μορφή νέου μνημονίου, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, και  θα σηματοδοτήσει το  πρώτο «βήμα» της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.   

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίσημη επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Άγκυρα  αποτελεί  η ηρεμία  στο Αιγαίο . Η Αθήνα παρακολουθεί και δεν αποκλείει ακόμα και  τη ματαίωση του ταξιδιού αυτού αν οι στρατηγοί της Άγκυρας  επιδιώξουν κατακαλόκαιρο την  ένταση στο Αιγαίο.  Ωστόσο τη ματαίωση της επίσκεψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου  στην Τουρκία, την απεύχονται  τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη.

Σίγουρα το Βερολίνο ή το Παρίσι δεν  «καίγεται»  για το αν γίνονται αερομαχίες στο Αιγαίο , ωστόσο  όμως τους απασχολεί  το να  κλείσουν  όλα τα «καυτά» θέματα που  αποτελούν έως τώρα ωρολογιακή βόμβα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις . Και αυτό γιατί το οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο, μεταξύ Ελλάδος -Τουρκίας  θα έχει  για όλους επιπτώσεις, πρωτίστως βέβαια για τις δύο χώρες. 

Η Αθήνα θεωρεί σημαντικό ότι κατά την πρόσφατη  συνάντηση που είχε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του  στις Βρυξέλλες , στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας , ο Ισμέτ Γιλμάζ μίλησε για πρώτη φορά  στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα  συνεχώς πρεσβεύει  ότι η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να γίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο.

Αρωγοί στην επιδίωξη της Αθήνας να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και προόδου είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη η οποία  περιμένει να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο από τα πιθανά κοιτάσματα που υπάρχουν σε αυτό.  

Μετά τα όσα αποφασιστούν ή δεν  αποφασιστούν στην Άγκυρα, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ . Στην Ουάσιγκτον προγραμματίζεται να έχει συνομιλίες με ανώτατους αξιωματούχους. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η ενδεχόμενη πρόοδος στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί την Ελλάδα αξιόπιστο συνομιλητή και χώρα που αγωνίζεται για την ειρήνη και την σφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα επανειλημμένως η Αθήνα  έχει δηλώσει ότι  το ισχυρό αμυντικό της σύστημα υπάρχει για να υπηρετεί, εκτός από την εθνική κυριαρχία και τη  σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Γεγονός που το αποδεικνύει καθημερινά και δεν περνάει απαρατήρητο. Γεγονός πολύ σημαντικό για τη Συμμαχία , καθώς παρατηρούνται  κινήσεις που  αποσταθεροποιούν την ανατοπλική  Ευρώπη και υποκινούν τις αλλαγές συνόρων.


σχετικα αρθρα