Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα βρεθεί κανείς να κάνει τον Τσιριμώκο», μπορεί να σχολιάστηκε από τον Τύπο σε επίπεδο παραπολιτικού, αλλά αποτελεί κύριο θέμα συζήτησης και στην Κουμουνδούρου και στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο λόγος είναι απλός: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι για την εξεύρεση προεδρικής πλειοψηφίας, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μια προσπάθεια εξαγοράς ψήφων, που θυμίζει το '60, επέλεξε να μιλήσει για την αποστασία, χρησιμοποιώντας το όνομα του Ηλία Τσιριμώκου και όχι αυτό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που είναι το πρώτο που έρχεται στο νου όταν κάποιος αναφέρεται σε εκείνη την ταραγμένη περίοδο.

Ο Μητσοτάκης, σηματοδοτεί την κεντροδεξιά. Ο Ηλίας Τσιριμώκος την κεντροαριστερά, μιας και πριν βρεθεί στην Ένωση Κέντρου από την οποία αποχώρησε (αποστάτησε) για να αποδεχθεί την εντολή των ανακτόρων για σχηματισμό κυβέρνησης, είχε συμμετάσχει στην ίδρυση του ΕΑΜ και είχε συνεργαστεί με την ΕΔΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν, μιλώντας για νέο Τσιριμώκο, αναφερόταν σε πολιτικό που έχει διαδρομή στην Αριστερά. Αυτομάτως άπαντες αντελήφθησαν ότι η καμπάνα κτυπούσε για τον Φώτη Κουβέλη ο οποίος είναι ο μόνος που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του Προέδρου της Δημοκρατίας και θεωρητικά μπορεί να προταθεί- ο Νίκος Κωνσταντόπουλος συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά αλλά δεν μπορεί να προταθεί γιατί αποκλείεται να δεχθεί.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης έχει απορρίψει το ενδεχόμενο και παρά την αλλαγή πολιτικής πλεύσης που οδηγεί τη ΔΗΜΑΡ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας επέλεξε να στείλει το μήνυμα με ηχηρό τρόπο. Ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας την απόφαση του Προέδρου, εκτιμούν ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος για τις προθέσεις της ΔΗΜΑΡ και του Προέδρου της.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς η στάση του Α. Τσίπρα προδιαγράφει- όπως λένε- τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει, από θέση ισχύος, το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Προσώρας οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά, αν και ο υπαινιγμός ήταν βαρύτατος. Το γεγονός όμως δείχνει ότι μιλάμε για μια μελλοντική συνεργασία με πολλά αγκάθια.