current views are: 1

14 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση14:00

Σαμαράς: Θα εξαντλήσουμε την τετραετία- Πιθανή η προεδρική πλειοψηφία έως τον Μάρτιο

Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήση την τετραετία εκφράζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής και τον Άρη Ραβανό, ο πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαράς.

Δημοσίευση 14:00’
αρθρο-newpost

Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήση την τετραετία εκφράζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής και τον Άρη Ραβανό, ο πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαράς.

Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήση την τετραετία εκφράζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής και τον Άρη Ραβανό, ο πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαράς, ενώ εκτιμά ότι η σημερινή Βουλή θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας
 
«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο άνετη σήμερα στη Βουλή απ’ ό,τι ήταν πριν μερικούς μήνες. Κι αυτό σημαίνει ότι βελτιώσαμε και την πολιτική σταθερότητα, αντίθετα απ’ ό,τι προσδοκούσαν κάποιοι… Με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως το Μάρτιο. Οπότε πάει και το τελευταίο «εμπόδιο» για την εξάντληση της τετραετίας», δηλώνει εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

«Λυπάμαι που το λέω: είναι νέος άνθρωπος αλλά μιλάει μια γλώσσα ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες. Επαναφέρει στερεότυπα και εμμονές που τα έχει «σκουπίσει» η Ιστορία. Και προσπαθεί να επιστρέψει τη χώρα στην… εποχή των παγετώνων!», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει επίσης μέτρα ανακούφισης και όχι λιτότητας, ενώ τονίζει ότι έως τα μέσα του φθινοπώρου θα υπάρχει πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών. Παράλληλα, εκτιμά ότι θα υπάρξει καλή έκβαση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και υπογραμμίζει ότι ήρθε η στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση και όχι η τρόικα θα θέτει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. 
 
Ο κ. Σαμαράς τόνισε μεταξύ άλλων, «Bρισκόμαστε σε νέα μέρα. Στην ίδια κατεύθυνση: να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια, να φέρουμε πιο σύντομα την Ανάπτυξη. Αλλά σε νέα φάση. Έχουμε ήδη βάλει την ατζέντα του αύριο. Σας θυμίζω ότι πριν δύο χρόνια –και πριν ένα χρόνο ακόμα–δεν ήταν εύκολο να μιλήσουμε για το αύριο. Αγωνιζόμασταν να επιβιώσουμε στο σήμερα.Παλεύαμε ακόμα με τα προβλήματα που μας είχε κληροδοτήσει το χθες.Τώρα αυτά τα αφήνουμε πίσω και κοιτάμε το αύριο της ανάπτυξης. Η νέα κυβέρνηση, στηριγμένη σε όσα ήδη πετύχαμε, συμβολίζει αυτή τη νέα μέρα».  
 
Σχετικά με τις αλλαγές που επιθυμεί στην καθημερινότητα των πολιτών σημείωσε: «Τα μεγάλα καράβια γυρίζουν σταδιακά. Και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Όχι απότομα. Σήμερα καλύπτουμε τις τρέχουσες ανάγκες μας –αυτό σημαίνει «πρωτογενές πλεόνασμα- και προγραμματίζουμε ως το τέλος του προγράμματος, δηλ. για ενάμιση χρόνο ακόμα, να υπερκαλύψουμε τους στόχους μας. Επομένως δύο πράγματα έχουν προτεραιότητα τώρα: Να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ανταγωνιστικότητα και αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία, αλλά και να θεραπεύσουμε κάποιες αδικίες που έγιναν και που ως τώρα δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε.
 
Αυτό σηματοδοτεί αλλαγή αν θέλετε, αλλά όχι αλλαγή κατεύθυνσης. Διότι η κατεύθυνση παραμένει να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα. Να πιάσουμε τους στόχους μας, να τους ξεπεράσουμε κι όλας, ώστε να μην είμαστε πια εξαρτημένοι από τους δανειστές μας. Να γίνουμε, δηλαδή, όσο γίνεται πιο γρήγορα μια «φυσιολογική χώρα». Που ήδη γινόμαστε…Αλλά υπάρχει η αλλαγή στις προτεραιότητες και η αλλαγή στην έμφαση.Που τώρα δίνεται και στην αποκατάσταση των αδικιών που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και κυρίως στην ανεργία.Που τώρα για πρώτη φορά σιγά-σιγά πέφτει.Και που πρέπει να επιταχύνουμε την μείωσή της».  
 
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «Οι μεταρρυθμίσεις και η επιτάχυνσή τους, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης συνολικά, όχι επί μέρους υπουργών. Μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ευημερία. Μεταρρυθμίσεις που καταργούν προνόμια των λίγων και δημιουργούν ευκαιρίες για τους πολλούς. Μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν τη γραφειοκρατία και δυναμώνουν τον παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Μεταρρυθμίσεις που έγιναν παντού αλλού στον κόσμο και απέδωσαν. Μόνο εδώ μέναμε πίσω και χάναμε έδαφος συνεχώς. Αυτό το έδαφος καλύπτουμε τώρα, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται. Κάποιες καθυστερήσεις υπήρξαν, όπως συμβαίνει παντού και πάντα.
 
Αλλά όλοι παραδέχονται ότι στην Ελλάδα έγιναν οι περισσότερες, οι πιο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ σε συνθήκες ειρήνης και σε καθεστώς δημοκρατίας.Οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονται σε θεσμικά εμπόδια που ξεπερνιούνται σταδιακά. Αλλά πρέπει να ξεπεραστούν σωστά και με απόλυτη προσήλωση στο νόμο.Θέμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» δεν υπήρξε. Εκείνο που υπήρξε είναι ότι κάποιες φορές οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάστηκαν ως ένα «πικρό χάπι» κι όχι ως μία λύτρωση για την κοινωνία. Από δω και μπρός, η ωφέλεια για όλους από τις μεταρρυθμίσεις θα φαίνεται όλο και περισσότερο. Και στις μεταρρυθμίσεις που έρχονται είναι όλο και πιο προφανής η άμεση ωφέλειά τους για το σύνολο. Κι έτσι τέτοιου είδους ερωτήματα θα μας απασχολούν όλο και λιγότερο».
 
«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα. Όσο εξαρτάται από δανειστές για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες της, χάνει «βαθμούς ελευθερίας». Όταν καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της και να καλύπτει τις ανάγκες της και τις υποχρεώσεις της κερδίζει «βαθμούς ελευθερίας». Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα γίνεται «φυσιολογική χώρα»: Αναπτύσσεται με ανταγωνιστικότητα, όχι με συνεχή δανεικά. Και όταν χρειάζεται, δανείζεται όπως όλοι οι άλλοι: από τις αγορές με λογικά επιτόκια. Όχι από τους εταίρους της με αυστηρούς όρους. Εμείς εκεί βρεθήκαμε κι από εκεί βγαίνουμε. Με οδυνηρό τρόπο, αλλά πάντως βγαίνουμε! Και πολύ σύντομα θα έχουμε βγει οριστικά. Και ταυτόχρονα   αποκαθιστούμε την οικονομία μας σε νέα υγιή βάση. Με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, που θα αποτελεί μόνιμο εφαλτήριο ανάπτυξης. Επέμενα γι’ αυτό.Όσο ολοκληρώνεται αυτό, τόσα η λέξη «τρόϊκα» θα γίνεται ανάμνηση από το παρελθόν. Φτάνει βέβαια, να μην αφήσουμε ποτέ ξανά την Ελλάδα να κυλήσει πίσω σε τέτοια εφιαλτική κρίση» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. 
 
Ερωτηθείς για την τρόικα ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είναι η ώρα να βάζουμε κι εμείς την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. «Είναι μια σωστή επισήμανση του νέου υπουργού Οικονομικών του Γκίκα Χαρδούβελη, την οποία είχαμε υιοθετήσει καιρό τώρα.Για παράδειγμα, ο συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ από και προς το δημόσιο, αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτες επιχειρηματίες, είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που ήδη την θεσπίσαμε, θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και δεν μας την εισηγήθηκε η Τρόϊκα. Ήταν δική μας ιδέα που την αποδέχθηκε με ανακούφιση η αγορά» πρόσθεσε.
 
Παράλληλα, για τις φορολογικές ελαφρύνσεις επανέλαβε ότι «το σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών θα είμαστε έτοιμοι στο φθινόπωρο. Αλλά αυτό θα αφορά ένα χρονικό ορίζοντα κάποιων χρόνων. Όμως κάποιες από αυτές τις μειώσεις, θα γίνουν πριν από άλλες και πολύ πιο σύντομα. Για το πότε και πόσο, για το πόσο σύντομα ή πόσο άμεσα, θα είμαστε σε θέση να το κρίνουμε εκεί, στα μέσα του φθινοπώρου. Όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα για το πώς πάνε οι στόχοι των δημοσίων εσόδων φέτος, πώς πάνε τα πλεονάσματα, αν θα έχουμε υπέρβαση στόχου και φέτος, άρα αν θα μπορούμε να ελαφρύνουμε κάτι από την αμέσως επόμενη χρονιά. 
 
Σας θυμίζω ότι η έκθεση του ΔΝΤ μιλάει για «δημοσιονομικό κενό» – δηλαδή για μικρότερο πλεόνασμα – το 2015. Και πέρσι έλεγαν τα ίδια για το 2013. Και στην αρχή της φετινής χρονιάς έλεγαν τα ίδια για το 2014. Αποδείχθηκε ότι δεν είχαν δίκιο. Κι ότι είχαμε δίκιο εμείς, που λέγαμε ότι δεν υπήρχε «κενό», που επιμέναμε ότι θα πάμε καλύτερα, όχι χειρότερα». ά και δεν παύω να αναζητώ τρόπους για να δώσω ανακούφιση εκεί που χρειάζεται. Όπως δεν ξεχνώ και τις δεσμεύσεις μου. Έστω κι αν χρειαστεί κάποιος χρόνος…Θα σας πω, όμως δύο πράγματα: Εξετάζουμε μια σειρά, παρεμβάσεις που όλες είναι απαραίτητες, ενώ οι περισσότερες θα δημιουργήσουν αίσθηση και θα φέρουν ανακούφιση. Πρέπει όμως, να είναι ρεαλιστικές και να στηρίζονται στα αποτελέσματα του τρέχοντος προϋπολογισμού.Μέσα στους επόμενους έξη μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα γίνουν κάποια απ’ αυτά. Και μεγάλη μερίδα του κόσμου θα νιώσει τη διαφορά.
 
«Όσοι ήθελαν ενδεχομένως να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές, να το… ξεχάσουν!Εμείς ξέρουμε πως όσο περνάει ο καιρός, από δω και μπρός, θα υπάρχει «μόνο πάνω» για τη χώρα. Και ο κόσμος θα το νιώθει όλο και περισσότερο…Την εξάντληση της τετραετίας την πιστεύω έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως συγκυριών: Δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης σε μια χώρα. Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το «παιγνίδι», να εκλέγονται κυβερνήσεις με εντολή να κυβερνήσουν τέσσερα χρόνια και τελικά να μην ξεπερνούν τα δύο! Αυτό παντού αλλού γίνεται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις. Εμάς εδώ κατάντησε ο «κανόνας» τα τελευταία χρόνια. Ένας πολύ θλιβερός κανόνας…Πέρα όμως από την εξάντληση της τετραετίας ως θέμα αρχής, που το πιστεύω, στην περίπτωσή μας συμφέρει απολύτως και την κυβέρνηση: γιατί ο χρόνος είναι με το μέρος της, γιατί κάθε μήνας που περνάει η αίσθηση βελτίωσης θα γίνεται αντιληπτή από όλο και περισσότερους. Και ήδη, ως το τέλος του χρόνου, θα είναι αισθητή από πολλούς». 
 
Τέλος, σχετικά με την «Νέα Ελλάδα» ο κ. Σαμαράς διευκρινίζει ότι η «Νέα Ελλάδα» είναι το όνομα αυτού που θέλουμε να φτιάξουμε για τη χώρα μας. Στη θέση εκείνου που χρεοκόπησε και μας οδήγησε στην κρίση. Δεν είναι όνομα κόμματος. Είναι όραμα ελπίδας. Χωράει όλους τους δημιουργικούς Έλληνες. Ό,τι κι αν πίστευαν κάποτε. Ό,τι κι αν ψήφισαν κατά καιρούς.Δεν κάνει στροφές προς τα δω ή προς τα κει. Συνθέτει για το μέλλον, αλλά ξεκολλάει από το παρελθόν. Δεν «μετράμε» τους ανθρώπους ανάλογα με το από πού προέρχεται ο καθένας. Μας ενδιαφέρει πού πάμε όλοι μαζί. Και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών δεν προερχόταν από την κεντροδεξιά. Κι έκανε πολύ καλή δουλειά. Και πολλοί υπουργοί από το χώρο της κεντροδεξιάς, όπως και άλλοι από την κεντροαριστερά, επίσης έκαναν πολύ καλή δουλειά. Ανεξαρτήτως από το που προερχόταν ο καθένας. Έχουν αλλάξει τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, που το τι ψήφιζε και τι πίστευε ο καθένας πριν από την κρίση, δεν παίζει ρόλο. Όλοι πρέπει να αφήσουμε το «παλιό» πίσω μας. Κι όχι από τη μια να ζητάμε να αλλάξουν όλοι  και όλα, κι από την άλλη να κρίνουμε τους ανθρώπους από το τι ψήφιζαν ή πίστευαν πριν… δεκαπέντε χρόνια».
 
 
 

σχετικα αρθρα