current views are: 4

14 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση15:59

Αποφασισμένος ο Τσίπρας να τα αλλάξει όλα στο κόμμα και την ηγετική ομάδα

Όποιος παρακολούθησε προσεκτικά την ομιλία του Α. Τσίπρα στην κοινοβουλευτικά ομάδα και τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές, εκτός από τις “τηλεοπτικές ατάκες και τον νέο Τσιριμώκο που …έγραψε” συγκράτησε την αποστροφή του που αφορούσε επι της ουσίας την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

Δημοσίευση 15:59’
αρθρο-newpost

Όποιος παρακολούθησε προσεκτικά την ομιλία του Α. Τσίπρα στην κοινοβουλευτικά ομάδα και τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές, εκτός από τις “τηλεοπτικές ατάκες και τον νέο Τσιριμώκο που …έγραψε” συγκράτησε την αποστροφή του που αφορούσε επι της ουσίας την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Όποιος παρακολούθησε προσεκτικά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτικά ομάδα και τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές, εκτός από τις “τηλεοπτικές ατάκες και τον νέο Τσιριμώκο που… έγραψε συγκράτησε την αποστροφή του που αφορούσε επι της ουσίας την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

“Είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία, στον κόσμο που στενάζει… σε ρεύματα και τάσεις που ακόμα μας αντιμετωπίζουν με ταλαντεύσεις και καχυποψία…”. Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τη συζήτηση πρώτον για το πως θα κεφαλαιοποιηθεί η διπλή νίκη (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) και δεύτερον πως το κόμμα και με ποιές αλλαγές θα συνδεθεί οργανικά και όχι μόνο “τεχνικά” με την κοινωνία. Η συζήτηση αυτή σε χαμηλούς τόνους και σε κλίμα συναίνεσης, έχει ήδη αρχίσει στο εσωτερικό του κόμματος, αφού σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του “κόμματος νέου τύπου” δηλαδή ενός κόμματος “ανοικτού στη κοινωνία, χωρίς αγκυλώσεις, ικανού να αντιδρά με ταχύτητα και τόλμη στα νέα πολιτικά δεδομένα”.

Ένα πρώτο βήμα θα είναι η σύνθεση της νέας πολιτικής γραμματείας, αφού η θητεία της σημερινής λήγει τον Ιούλιο. Θα απαρτίζεται εκ νέου απο 21 μέλη ή αυτά θα μειωθούν, ώστε να καταστεί το όργανο αφενός ευέλικτο και αφετέρου λειτουργικό, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των χρονοβόρων συνεδριάσεων. Αλλαγές σε πρόσωπα πολύ πιθανό να υπάρξουν ώστε ” να δοκιμασθούν και νεότεροι σύντροφοι”, ενω δεν αποκλείεται στο μέλλον να τεθεί και θέμα αλλαγής του γραμματέα του κόμματος. Με δεδομένο ότι χρειάζεται πλέον ένα νέο πολιτικό προσωπικό που θα κληθεί να υπηρετήσει τη “νέα πολιτική αφήγηση” και την ανάγκη της συγκρότησης μιας “πλατιάς, δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει αυτοδύναμα τις επερχόμενες εκλογές” ουσιαστικά δηλαδή να υπηρετήσει τη δημιουργία ενός “Δημοκρατικού Μετώπου’, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και προσώπων τα οποία δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του κόμματος.

Οι κινήσεις αυτές είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνουν αποσπασματικά, θα ενταχθούν στο πλαίσιο της “αναδιοργάνωσης ανασύστασης και συλλογικής λειτουργίας του κόμματος” στο οποίο έχουν συμφωνήσει και τα στελέχη της “Αριστερής Πλατφόρμας”. Και βέβαια θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως “τι πετύχαμε, τι όχι, που και γιατί καθυστερήσαμε, που έγιναν λάθος επιλογές και γιατί, ποιές τακτικές απέδωσαν και ποιές όχι”. Ο στόχος της αυτοδυναμίας που τίθεται “απαιτεί μια νέα και διαφορετική αντιμετώπιση της κυβέρνησης” επιμένουν στελέχη του κόμματος και αναγνωρίζουν ότι ” την λαϊκοδεξιά των τηλεπαραθύρων την αντιμετωπίζεις μόνο με πολιτικούς όρους, χωρίς να παρακολουθείς το παραλήρημά της”.

Άρα η πολιτική αντιπαράθεση που αναμένεται να οξυνθεί κατακαλόκαιρο θα πρέπει να την υπηρετήσουμε “κατά κανόνα με την προοπτική που προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία”. Μια πρώτη γεύση αυτών των αλλαγών θα δοθεί στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής στις 21-22 Ιουνίου όπου και θα συζητηθεί όχι μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως τα επόμενα βήματα.


σχετικα αρθρα